Pronck weer in de prijzen, Leidse brouwerij verovert de bierwereld

Pronck weer in de prijzen, Leidse brouwerij verovert de bierwereld

LEIDEN – Drie biertjes van Brouwerij Pronck zijn internationaal in de prijzen gevallen. Hun Imperial Porter, Nut Brown Ale en Witbier kregen drie en vier sterren bij The Beer Awards in Londen.

Drie en vier sterren

De wedstrijd kent verschillende categorieën, variërend van zomerwit tot diepdonkerbruin. De Leidse Brouwerij Pronck heeft in de categorie Brown Ale maar liefst vier sterren binnengesleept voor hun Imperial Porter. In dezelfde categorie werd ook hun Nut Brown Ale bekroond met drie sterren. Tot slot mocht ook ook hun Witbier drie sterren in ontvangst nemen in de categorie Wheat Beer.

Blinde proeverij

Honderden bieren zijn er over de smaakpapillen van de juryleden van The Beer Awards gegaan. De Engelse biercompetitie bestaat sinds twee jaar en wordt geleid door internationale bierexperts. De juryleden proeven de bieren blind en analyseren het gouden vocht tot op de molecuul. Aan de hand van een laatste – eveneens blinde- proeverij van de selectie worden er drie, vier of vijf sterren  aan het biertje toegekend.

Al eerder in de prijzen

De sterren in The Beer Awards zijn overigens niet de eerste prijzen voor Pronck: de Leidse brouwerij sleepte al eerder een gouden medaille in de wacht het Concours International de Lyon in 2016. Toen was het Spieghelsbier het paradepaardje. Spieghelsbier is een smaakvol witbier en bevat een frisse twist van citroengras en korianderzaad, en is het huisbiertje van café De Twee Spieghels aan de Nieuwstraat.

Volwassen brouwerij

Brouwerij Pronck begon als een hobby van drie studievrienden en groeide uit tot de volwassen brouwerij die zij nu is. Benjamin Wegman en Frans Meij brouwen hun bier met dezelfde liefde die ze koesteren voor het drinken ervan. Deze week verhuisden ze van de Telderskade naar de Langegracht.

I Love Leiden brouwde een paar jaar geleden vrolijk een biertje mee:

Foto: Archief J2TV

reacties