Pronkstuk Lakenhal verhuist naar Amsterdam

Pronkstuk Lakenhal verhuist naar Amsterdam

LEIDEN – Het 16de-eeuwse meesterwerk Laatste Oordeel van Lucas van Leyden, is vanaf 23 augustus twee jaar lang te zien in de Eregalerij van het Rijksmuseum. Het drieluik is het absolute topstuk van Museum De Lakenhal in Leiden, waar het nog tot 19 augustus te zien zal zijn. Daarna verhuist het naar het Rijksmuseum vanwege de restauratie en uitbreiding van Museum de Lakenhal, die komend najaar naar verwachting zal aanvangen. In het Rijksmuseum is het topstuk verzekerd van een groot en internationaal publiek.

Het monumentale drieluik wordt ook wel ‘De Nachtwacht van de zestiende eeuw’ genoemd. Het schilderij laat zien hoe de doden op de Dag des Oordeels opstaan uit hun graven om hun lotsbestemming te bereiken. Ze worden meegevoerd door lieflijke engelen of door duivelse figuren.

Rembrandt en Lucas van Leyden

Lucas van Leyden wordt gezien als de wegbereider van de Renaissance in de Noordelijke Nederlanden. Al vroeg wordt hij in heel Europa gezien als wonderkind vanwege zijn sublieme etsen en tekeningen. Als tekenaar, graficus en schilder was hij een belangrijke inspiratiebron voor vele generaties schilders, waaronder Rembrandt van Rijn. Rembrandt bracht zijn jeugdjaren door in Leiden en zette er zijn eerste stappen in het schildersvak.

Vanaf eind zestiende eeuw tot de verhuizing naar Museum De Lakenhal in 1874, was het Laatste Oordeel onafgebroken te zien in het Leidse stadhuis. Daar moet Rembrandt het zeker hebben gezien. De presentatie in het Rijksmuseum biedt straks een unieke kans om het drieluik op de Eregalerij te tonen in de context van de meesterwerken van Rembrandt.

Samenwerking tussen musea

Museum De Lakenhal en het Rijksmuseum hebben in 2014 een samenwerkingsconvenant getekend op het gebied van collectiemobiliteit, wetenschappelijk (kunst)historisch onderzoek, materiaal-technisch onderzoek en restauratie, tentoonstellingen en publieksbereik. Dit bijzondere bruikleen maakt deel uit van dit samenwerkingsconvenant. Meta Knol, directeur van Museum De Lakenhal: “We vinden elkaar op het niveau van de inhoud. Dan doet schaal er minder toe. We zien uit naar een succesvol vervolg van de samenwerking!”

Foto: PR

reacties