Featured Video Play Icon

[VIDEO] Protest tegen Zwarte Piet verloopt ‘gemoedelijk’

LEIDEN – Ze kwamen aan met veel kabaal. De demonstranten die Leiden hadden uitgekozen voor hun anti-Pieten-actie liepen al trommelend naar hun eindbestemming.

Politiebegeleiding actievoerders

Onderweg vanaf het station liep een deel van de demonstranten via het Schuttersveld langs Molen de Valk naar de Lange Mare. Dat ging onder politiebegeleiding. Agenten grepen direct in als de actievoerders afweken van de aangegeven route. Maar tot duwen en trekken kwam het niet.

Voor de Hartebrugkerk op de Haarlemmerstraat was een protestvak afgezet. Daar konden de actievoerders, onder meer van de groepen Kick Out Zwarte Piet en Doorbraak, hun boodschap uitdragen. Ze riepen leuzen als “Sinterklaas ja, Zwarte Piet nee” en “Geen mens is Zwarte Piet”.

Ook burgemeester Henri Lenferink kwam een kijkje nemen bij de demonstratie. Waarschijnlijk om te zien alles goed en rustig verliep. Lenferink had even daarvoor de Goedheiligman verwelkomd op de Beestenmarkt.

Alleen Zwarte Piet moet weg

Volgens de demonstranten is de hulp van Sinterklaas een racistisch karikatuur en moet Zwarte Piet voorgoed met pensioen. Over alle andere Pieten heeft de groep geen mening.

Twee aanhoudingen

De politie laat weten twee mensen te hebben opgepakt rond de demonstraties. Een van de twee was een man verkleed als Zwarte Piet die de demonstranten provoceerde.

reacties