Pyromaan of dreiging; winkelpersoneel Winkelhof blijft kalm

Pyromaan of dreiging; winkelpersoneel Winkelhof blijft kalm

LEIDERDORP – Het is business as usual in Winkelhof. Niets herinnert aan de ontruiming van dinsdagmiddag. “Het komt wel heel dichtbij”, zegt een lunchroommedewerkster.

Voor de kiezen

De winkeliers van Winkelhof hebben nogal wat voor de kiezen gekregen de afgelopen tijd. Een zeer actieve pyromaan, waterschade en dinsdag een ontruiming nadat er ‘Allahu Akbar’ was geroepen.

Hart in de keel

Een medewerkster van een lunchroom in Winkelhof was dinsdagmiddag vrij, maar was wel aanwezig in het winkelcentrum.

“Ik liep hier met mijn dochter en kleindochter, we dachten even gezellig te gaan winkelen”, vertelt de lunchroommedewerkster. “En dan krijg je dat te horen! Nou, binnen vijf minuten waren we weer thuis, met het hart in de keel. Je komt buiten, je ziet ineens overal politie, je ziet een helikopter overvliegen, dat maakt sowieso al indruk. Of er nu wel of geen bom lag, je moet er vanuit gaan dat het wel waar is. België, Frankrijk, Zweden… Dan komt het wel heel dichtbij. En dat is het enge eraan.”

Invloed op het sfeertje

Toch blijft de medewerkster er kalm onder. “Ik denk dat het hier wel gezellig blijft, maar er is wel heel veel gebeurd. De mensen blijven toch komen, boodschapjes halen. Maar ze hebben het er wel veel over. Misschien heeft het even invloed op het sfeertje, maar dat gaat ook wel weer voorbij.”

Kostenplaatje

Een pyromaan, een ontruiming: het bezorgt de winkeliers allemaal veel last. “De winkel moet in dat soort situaties dicht, het publiek moet eruit”, zegt de dame van de lunchroom. “En dat kost hen gewoon geld. Ik denk dat daar soms niet bij stilgestaan wordt, als je denkt aan ‘autobrandjes’ en wat hier nog meer gebeurt. Bij sommige winkeliers heeft de sluiting na de branden zo’n twee, drie weken geduurd. Alles moest daarna in de uitverkoop. Wij hier gelukkig niet, maar die winkeliers hadden echt een vervelend kostenplaatje.”

“We gaan gewoon weer verder”

“Je zit er natuurlijk allemaal niet op te wachten maar we gaan gewoon door”, zegt een medewerkster van een dameskledingzaak. “Ik ging er vanuit dat het dinsdag loos alarm was, maar je moet dat soort dingen niet onderschatten. Dus je gaat gewoon mee, het gaat dicht en dan maar wachten hoe het af gaat lopen. Wat moet je anders? Ik ben een nuchter mens. En nu gaan we gewoon weer verder.”

Foto: J2TV / Guido Marsman

reacties