Raar luchtje aan duurzaamheidscentrum Dobbewijk

Raar luchtje aan duurzaamheidscentrum Dobbewijk

VOORSCHOTEN – De groep Voorschotenaren die vecht tegen de komst van een duurzaamheidscentrum naar Dobbewijk, blijft vechten. Volgens hen zit er een luchtje aan de zaak.

‘Fancy woord voor milieustraat’

Het begon allemaal een klein jaar geleden met het plan voor een duurzaamheidscentrum dat de gemeenten Voorschoten, Wassenaar en Leidschendam-Voorburg zou moeten gaan bedienen. Volgens afvalverwerker Avalex was Dobbewijk de meest geschikte locatie voor een afvalverwerkingsstation, waarbij duurzaamheid eerste prioriteit heeft. Bezorgde Dobbewijkers vonden dit helemaal geen goed plan.

“De term ‘duurzaamheidscentrum’ wordt alsmaar gebruikt”, zegt woordvoerder van de bezorgde Dobbewijkers Wim Ter Keurs. “In het begin vonden we het wel leuk, want dat woord klinkt alsof ze er onderzoeken gaan doen naar duurzaamheid. Maar toen kwam de aap uit de mouw; het is gewoon een fancy woord voor milieustraat.”

Herrie, stank en fijnstof

De bewoners vinden dat een milieustraat absoluut niet in een woonwijk thuishoort. “De plek waar het centrum nu gepland is, ligt pal achter woonhuizen. Het centrum zal zes dagen per week tot 20.00 uur open zijn. De kinderslaapkamers liggen aan de achterkant van de huizen. Tel uit je winst. Er is hier heus wel bedrijvigheid in de wijk. Maar in de weekenden is het rustig. Straks met de milieustraat, waar Voorschoten, Wassenaar, Leidschendam-Voorburg én de zes Avalex-gemeenten gebruik van gaan maken, wordt het hier natuurlijk nooit meer rustig. Om over de herrie, stank, fijnstof en asbest nog maar te zwijgen.”

List en bedrog

Wim Ter Keurs vindt dat de zaak niet klopt. “Het lijkt erop alsof het college dit project probeert binnen te halen met list en bedrog”, zegt hij onomwonden. “Begin maart was al bekend waar ze het centrum wilden gaan bouwen, met tekeningen op de kaart en al. In mei heeft het college al voor 10.000 euro een optie op de grond genomen. In september werden verschillende bewoners uitgenodigd bij wethouder Beimers om eens over de zaak te praten. Precies op het moment dat zij bij Beimers zaten, werd in de buurt een brief bezorgd waarin stond dat er ‘grondig onderzoek en langdurige analyses’ werden uitgevoerd wat betreft de locatie.” 

‘Rol van de gemeente ligt iets anders’

“Deze aanname is niet juist”, zegt een woordvoerder van gemeente Voorschoten. “De rol van de gemeente in de mogelijke totstandkoming van het duurzaamheidscentrum ligt iets anders. Zoals bepaald is in het coalitieakkoord van Voorschoten, hebben de gemeenten Voorschoten, Leidschendam-Voorburg en Wassenaar en Avalex locaties in beeld gebracht, beoordeeld en gekeken naar wenselijkheid en haalbaarheid van het ontwikkelen van een gezamenlijk duurzaamheidscentrum. Op basis van deze verkenningen heeft Avalex, als ontwikkelende partij, ervoor gekozen om de Hoogvlietlocatie in Voorschoten nader te onderzoeken en uit te werken vanwege beschikbaarheid en planologische mogelijkheden.”

Nog in de ontwerpfase

“Voorschoten maakt nu samen met Wassenaar gebruik van het afvalbrengstation van Avalex in Wassenaar. Ook het nieuwe duurzaamheidscentrum zal worden gebruikt door Voorschoten. Daarnaast neemt de gemeente Voorschoten de omgevingsvergunning in behandeling, die overigens nog door Avalex moet worden ingediend. Het project is nog in de ontwerpfase. Avalex werkt de plannen de komende weken verder uit en onderzoekt zaken zoals akoestiek, lucht-kwaliteit, bodem en verkeer. Avalex vraagt begin 2017 een omgevingsvergunning aan bij de gemeente Voorschoten. In die periode besluit ook het bestuur van Avalex definitief of het plan haalbaar is. Dat betekent ook dat zij het plan nog in kunnen trekken.”

Vergunningsaanvraag

Volgens gemeente Voorschoten staat er dus nog helemaal niets vast. “Het gemeentebestuur van Voorschoten is pas aan zet zodra er een aanvraag voor een omgevingsvergunning wordt ingediend. Zodra dat gebeurt, kijkt de gemeente aan de hand van het bestemmingsplan en of hij hiervoor in aanmerking komt. Het milieu-deel wordt getoetst bij de omgevingsdienst. Pas dan wordt er door de gemeente een besluit genomen over de eventuele komst van het duurzaamheidscentrum.”

Maar de Dobbewijkers zijn niet van plan hun verzet op te geven. “Wij houden onze bezwaren vol”, zegt Ter Keurs. “De zaak klopt van geen kant, dus we houden vol.”

Foto: Pixabay

reacties