RAP-awards voor Parkeergarage Lammermarkt en Studentenhuisvesting Langebrug

RAP-awards voor Parkeergarage Lammermarkt en Studentenhuisvesting Langebrug

LEIDEN – Woensdagavond maakte RAP Leiden de winnaars van de Rijnlandse Architectuur Prijs 2017 bekend. Grote verrassing was jurywinnaar Studentenhuisvesting Langebrug. Het publiek ging keihard voor Parkeergarage Lammermarkt.

Jury kiest voor Studentenhuisvesting Langebrug

In opdracht van DUWO maakte Mecanoo in 2016 het ontwerp voor nieuwe Studentenhuisvesting in dit historisch stuk Leiden aan de Langebrug. Zowel de stedenbouwkundige oplossingen, de stijlkeuzes en het historisch besef van het ontwerp worden geprezen door de jury. In het juryrapport staat: “Hier is een nieuwe manier gevonden het bestaande in een ontwerp op een bijzondere manier terug te laten keren in het heden, een mooie vondst als toevoeging aan een fijnmazige, diverse en mooi gematerialiseerde nieuwbouw als een handschoen passend in de historische binnenstad.” En dat was precies waar de jury naar op zoek was.

Flink wat moeite

Onder leiding van kwartiermaker stadsstedebouwer Hilde Blank had de jury uiteindelijk drie rondes nodig om tot een winnaar te komen. de ingezonden projecten laten volgens de jury zien dat in de regio architectuur van hoge kwaliteit tot stand is gekomen in de laatste twee jaar. Een echte winnaar kiezen kostte dan ook flink wat moeite.

Net niet geniaal genoeg

Ook briljant, maar net niet geniaal genoeg waren de Catharinabrug van Dp6 architecten en De Woonfabriek van Gaaga Studio for Architecture. De jury meldt: “De brug is van een geniale eenvoud, de slinger in de brug brengt de helling binnen de ontwerpeis maar zorgt ook voor zichtbaarheid vanuit de Haarlemmerstraat, een klassieke ontwerpvondst.” En over de Woonfabriek aan de Middelstegracht schreef de jury: “De combinatie van oud en nieuw is overal spannend maar niet geforceerd.”

Stemrecord publieksprijs

Ruim 2600 mensen uit de Leidse regio en daarbuiten brachten deze editie een stem uit op hun favoriete project, waarmee het record uit 2015, 2481 stemmen, werd verbroken. Een op de vijf stemmen is afkomstig van een Leidenaar, alle andere stemmen komen uit de regio en andere delen van het land. Parkeergarage Lammermarkt won met 23 procent van de stemmen. Een apetrotse wethouder Paul Laudy overhandigde de prijs aan het winnende bureau JHK Architecten.

Foto: Gabi van Ingen i.o.v. RAP Leiden via Facebook

reacties