Rappende Sinterklaas tegen wethouder Strijk: “Ik wil het met je hebben over Zwarte Piet”

Rappende Sinterklaas tegen wethouder Strijk: “Ik wil het met je hebben over Zwarte Piet”

LEIDEN – Wethouder Robert Strijk werd woensdag aangeklampt door een Sinterklaas van actiegroep No More Blackface. Met een rap-gedicht wilde hij de wethouder ertoe bewegen zwartgeschminkte Pieten niet te verwelkomen tijdens de intocht.

No More Blackface

“Wethouder, kijk me in mijn ogen en wees niet hypocriet, Ik wil het met je hebben over Zwarte Piet…” Zo begon de rap van Sinterklaas, woensdag op het Rapenburg. De actiegroep No More Blackface maakt zich sterk voor de afschaffing van zwartgeschminkte Pieten tijdens Sinterklaasvieringen. Aanstaande zaterdag vindt de intocht plaats in Leiden en de actiegroep vindt dat wethouder Strijk Zwarte Piet nìet moet verwelkomen in de stad.

Brief aan burgemeester

Eerder deze week schreven de demonstranten een brief aan burgemeester Lenferink, waarin ze hem oproepen om niet meer deel te nemen aan de Leidse intocht zolang daar Zwarte Pieten in meelopen. Volgens de actiegroep financiert de gemeente direct of indirect de Leidse intocht en het Huis van Sinterklaas, en houdt daarmee dus Zwarte Piet in stand. Maar “Zwarte Piet is rascisme”, zegt de actiegroep, en zou niet meer bij de moderne tijd horen.

Geleidelijke verandering

Gemeente Leiden liet al eerder weten dat het uiterlijk van Piet de komende jaren geleidelijk zal veranderen.

Foto: No More Blackface via Facebook

reacties