RCL wil eerst de leukste club worden, daarna de beste

RCL wil eerst de leukste club worden, daarna de beste

LEIDERDORP – RCL sloeg vijf jaar geleden een nieuwe weg in waarin het niet meer alleen draait om sportieve prestaties, maar ook de sociale bijdrage die je als club kunt leveren binnen een gemeenschap.

Nieuwe strategie

Die strategie werd samengevat in een de slogan ‘RCL: club van klasse’. Het logo van de voetbalclub veranderde vijf jaar geleden van een voetbal naar het wapen van Leiderdorp, om te laten zien dat RCL zich wil inzetten voor zowel de leden als de inwoners van Leiderdorp. Begin dit jaar won RCL de Rookvrije Generatie Award 2016, nadat het bestuur als eerste voetbalclub van Nederland een volledig rookverbod invoerde. “We willen niet alleen zeggen wat we willen zijn, maar ook echt doen”, zegt Robert Guis van het jeugdbestuur van RCL.

Nieuw multifunctioneel clubgebouw

“In de discussie over geld voor een nieuw clubgebouw zei de gemeente: waarom moet er zoveel geld in voetbal worden gestopt? We zijn ons verhaal gaan vertellen en uitdragen op verschillende manieren”, vertelt Guis. “Nu zie je dat er een kentering plaatsvindt en dat RCL positief in de publiciteit komt. Dat heeft eraan bijgedragen dat de gemeente nu het belang voor een nieuw multifunctioneel clubgebouw inziet.” Over twee weken wordt het oude clubgebouw gesloopt, eind dit jaar moet het nieuwe gebouw klaar zijn. Naast RCL gaan ook andere huurders gebruik maken van het pand.

Sportief en sociaal scoren

Het nieuwe clubgebouw was overigens pas stap twee in de strategie; RCL heeft nog meer plannen.

“Met het nieuwe clubgebouw willen op zowel het sportieve als het sociale vlak gaan scoren. We gaan heel veel activiteiten organiseren voor leden en niet-leden, en wat betreft voetbal willen we voor de jeugd en senioren de beste voetbalclub van de regio worden”, aldus Robert Guis.

Gebrek aan handjes

De leden zullen in eerste instantie niet ontzettend veel gaan merken van de plannen. “Het is een geleidelijk proces. We draaien op vrijwilligers, zonder vrijwilligers gaat het ook niet lukken. Dus wat we hopen is dat de positieve energie mensen enthousiast maakt om te participeren. Dus we hopen dat we daarmee veel nieuwe vrijwilligers kunnen aantrekken die hun steentje willen bijdragen.”

Het piept en kraakt nu soms al, geeft Guis toe. “Er wordt heel veel werk verricht door heel weinig mensen. En dat moet echt anders. Als dat niet verandert, gaat het plan nog langer duren. Binnen de club is er aan ideeën geen gebrek, maar aan handjes wel. Dus we hopen dat straks met het nieuwe clubgebouw mensen het gewoon willen proberen. Want ik denk dat veel mensen ook nog niet weten hoe leuk vrijwilligerswerk is.” 

Beschamende kleedkamers

Robert kijkt reikhalzend uit naar de grote verbouwing. “Als dat gebouw er eenmaal staat, kunnen we zoveel meer doen. Nu is het toch allemaal een beetje gebrekkig. Neem bijvoorbeeld de kleedkamers, je schaamt je om grote toernooien te organiseren, want je wilt het de bezoekende partij eigenlijk niet aandoen om in deze kleedkamers te zitten. Dat is gelukkig eind dit jaar afgelopen, dan kunnen we vol trots alles en iedereen uitnodigen.”

Andere kijk

“We willen eerst de leukste club van de regio worden, om pas daarna de beste te worden”, verduidelijkt Guis. “Ik geloof erin dat wanneer je je als vereniging breed positioneert op het sportieve en sociale, kunnen heel veel verschillende mensen zich hier thuis voelen, ook de ouders van kinderen die niet in de selectie spelen. Het nieuwe jeugdbestuur richt zich op drie waarden: sportieve prestatie, plezier en saamhorigheid. Mensen sluiten zich ergens aan omdat het leuk en gezellig is, niet omdat er per sé het beste wordt gevoetbald. Dus dat is misschien wel een andere kijk dan sommige clubs hebben.”

Impressie van het nieuwe clubgebouw
Impressie van het nieuwe clubgebouw

Foto’s: RCL

reacties