Rechter: Naturalis moet verbouwing direct stoppen

Rechter: Naturalis moet verbouwing direct stoppen

LEIDEN – [UPDATE 13:00 UUR] Naturalis moet de lopende verbouwing direct stoppen. Dat heeft de rechter in Den Haag dinsdag bepaald in een kort geding dat de architect tegen het biodiversiteitscentrum heeft aangespannen.

De architect van het gebouw van Naturalis, Fons Verheijen, is het niet eens met de voorgenomen aanpassingen van zijn ontwerp. Het museum had eerst bij hem om toestemming moeten vragen. De rechter was het daar eerder al mee eens in een zaak die in 2015 werd aangespannen.

Edwin van Huis, directeur Naturalis, betreurt de uitspraak: “Het museum is enorm gegroeid de afgelopen jaren en we hebben geen keus dan te verbouwen om onze bezoekers goed op te kunnen vangen. We bestuderen de uitspraak nader en beraden ons op een hoger beroep. Deze uitspraak van vandaag heeft grote gevolgen voor zowel het museum als de onderzoekswerkzaamheden, de stad en met name onze bezoekers.”

Schending auteursrecht

Naturalis zegt dat de verbouwing hard nodig is om te kunnen voortbestaan. Er moeten extra pilaren geplaatst worden om tussenverdiepingen te kunnen plaatsen. Zo wil het natuurmuseum dan expositieruimten ombouwen tot depot voor de opslag van ‘objecten’. De rechter heeft geoordeeld dat het interieur van Naturalis zo uniek is, dat aanpassen daarvan het auteursrecht van de architect schaadt.

De Stichting Naturalis Biodiversity Center, krijgt nu een flinke financiële klap te verwerken. De verbouwing is al in volle gang en de binnenkant van het gebouw is al gestript. Daarnaast wordt het museum veroordeeld tot het betalen van de proceskosten van € 20.000,-.

Foto: Naturalis

reacties