Rechter verbiedt staking NS in vrijdagochtendspits

Rechter verbiedt staking NS in vrijdagochtendspits

REGIO – Het zag er heel even uit dat de ochtendspits van vrijdag één grote bende zou worden. Maar daar stak de rechterbank in Breda een stokje voor.

Rondje om de kerk

Het treinpersoneel is helemaal niet blij met de nieuwe dienstregeling, die sinds 11 december van kracht is. De conducteurs en machinisten vinden hun diensten veel te eentonig; korte trajecten, die ook wel bekend staan als het ‘rondje om de kerk’.

Drukste moment van de dag

Het personeel kondigde aan om op de trajecten rondom Amsterdam, Hoofddorp en Rotterdam op vrijdagochtend in de spits, op het drukste moment van de dag, nèt voor de feestdagen, te gaan staken. Dit had grote gevolgen kunnen hebben voor Leiden en omstreken, want een aantal van die trajecten gaan langs en over Leiden.

Veiligheidsgevaar

NS, ProRail en reizigersorganisatie Rover spanden een kort geding aan. De rechter bepaalde donderdagmiddag dat het treinpersoneel uiteraard het recht heeft om te gaan staken, maar dat een staking op vrijdagochtend een gevaar voor de openbare veiligheid zou kunnen vormen door een gebrek aan politie. Op 6 januari mag er alsnog voluit gestaakt worden.

Foto: Wikipedia

reacties