Featured Video Play Icon

Rembrandtbrug komt lekker uit de verf

LEIDEN – De Rembrandtbrug, de houten ophaalbrug over het Galgewater, wordt in historische kleurige glorie hersteld. En, we verklappen het maar vast, dat is dus niet wit.

Engels rood, roze, bruin, oker

De brug heeft een opknapbeurt nodig, waaronder een nieuw verfje zodat ‘ie weer tegen het grillige Hollandse weer kan. Erfgoed Leiden dook in de archieven en ontdekte dat Leidse bruggen in de 18e eeuw meestal Engels rood geverfd waren. Engels rood houdt het midden ergens tussen oker donkerrood en bruinig oudroze. De schilder die de Rembrandtbrug half september onder handen gaat nemen, heeft alvast proefgedraaid met verschillende tinten uit het kleurenspectrum Engels rood.

Piepjonge Rembrandtbrug

De Rembrandtbrug ziet er misschien uit als een antieke ophaalbrug, stiekem is ‘ie best jong. Hij werd in 1983 over het Galgewater heengelegd, nadat er 1000 jaar lang een klein pontje had gevaren. Voor het pontje lag er overigens wel een brug, maar het onderhoud werd nogal kostbaar en zodoende werd deze in 1817 verwijderd.

Origineel jasje

De afdeling Beheer van gemeente Leiden en Erfgoed Leiden sloegen twee jaar geleden al de handen ineen voor een historischer aanzien van de binnenstad. Zo kregen ook de Grote Havenbrug, Morspoortbrug en Staatsspoorbrug hun originele jasje weer terug. De volgende brug op de schildersagenda is de Vreewijkbrug.

reacties