Featured Video Play Icon

[VIDEO] LUMC-arts zwemt 64 km in open water voor hartpatiëntjes

LEIDEN – Zaterdag zwemt Remco Berendsen, arts in het LUMC, 64 km in open water. Hiermee zet hij zich in voor kinderen met aangeboren hartafwijkingen. Patiëntjes die hij maar al te vaak op zijn tafel krijgt.

22 uur in het water

En monstertocht is het; 64 km aan één stuk zwemmen in de Ringvaart van Leimuiderbrug. Remco Berendsen doet het. Hij is sowieso ontzettend sportief: hij fietst, zwemt en loopt op hoog niveau en is altijd op zoek naar nieuwe uitdagingen.

“Ik moest een soort proeve van bekwaamheid afleggen voor de mogelijkheid om het kanaal over te steken volgend jaar, en ik dacht dat dit wel een leuke tocht zou zijn daarvoor.” 

 

Met deze prestatie wil hij aandacht vragen voor de stichting Hart in Beeld, die onderzoek doet naar aangeboren hartafwijkingen bij kinderen. Remco is thorax anesthesioloog in het LUMC en nauw betrokken bij de operaties die worden uitgevoerd bij kinderen en volwassenen met een aangeboren hartafwijking.

“Ik werk veel met thoraxchirurgen en collega’s in het LUMC doen veel onderzoek naar aangeboren hartafwijkingen. Er was net een nieuwe stichting opgericht en toen hebben we de handen ineen geslagen om te kijken of we een gemeenschappelijk doel konden dienen. Ik het sportieve deel, en zij het onderzoek.”

Naar alle waarschijnlijkheid zal Remco tussen de 20 en 22 uur in het water liggen voor zijn patiëntjes. Dat is wat je zegt je met hart en ziel inzetten.

“Ik heb er erg veel zin in, maar het zal een flinke dobber worden!”

Kinderhart in 3D

Kinderhartchirurg Mark Hazekamp en kindercadrioloog Arno Roest, allebei werkzaam in het LUMC, hebben een 3D-model van het hart van een patiëntje met een aangeboren hartafwijking ontwikkeld en succesvol gebruikt ter voorbereiding op een operatie. Door vooraf een hartje te bekijken via een 3D-model kan een veel beter en gedetailleerder plan gemaakt worden voordat het patiëntje op de operatietafel ligt. De tijd dat er daadwerkelijk moet worden geopereerd, wordt hiermee aanzienlijk verkort.

De artsen willen nu verder onderzoek gaan doen naar het gebruik van 3D-geprinte modellen. Niet alleen ter voorbereiding op een operatie, maar ook voor de uitleg aan de ouders en voor onderwijs aan studenten. Stichting Hart in Beeld steunt dit soort onderzoeken.

 

reacties