Retailvisie ligt op tafel; nu ermee aan de slag

Retailvisie ligt op tafel; nu ermee aan de slag

REGIO – De actieplannen voor het versterken van de winkelgebieden in de Leidse regio zijn klaar. Ondernemers in de regio staan te springen om aan de slag te gaan met de eerste fase van de Retailvisie.

Handschoen oppakken

De plannen zijn gemaakt, er ligt een Retailvisie. De plannen zijn gemaakt door ondernemers en landelijke retailexperts in samenwerking met de betrokken gemeenten, en geven per winkelgebied concrete actiepunten en kansen aan. Het is nu aan de ondernemers om de handschoen op te pakken. In de eerste fase van de uitvoering van de Retailvisie trekken zij de kar.

Wethouder Ton de Gans van Zoeterwoude, die vanuit Economie071 één van de opdrachtgevers was van de Retailvisie, is blij met de reuring. “Ik ben erg blij met het resultaat dat er ligt. De uitdaging ligt nu in het blijvend regionaal afstemmen. Een kwartiermakersfase, die wordt opgepakt door de ondernemers, is een natuurlijk vervolg op de actieplannen.”

Retailvisie

De Retailvisie Leidse regio is een project van Economie071, een regionale samenwerking van onder meer ondernemersverenigingen en gemeenten. Samen hebben zij eerst een Retailvisie voor de toekomst opgesteld. Dit was nodig omdat consumenten door de jaren heen anders zijn gaan winkelen en andere behoeften hebben; online shoppen, grotere winkelcentra met alles onder één dak, dat soort veranderingen. Als je als winkelgebied wilt blijven bestaan en functioneren, moet je daarop inspelen.

Concrete plannen

Op basis van de Retailvisievisie zijn er concrete actieplannen gemaakt. Ondernemers en winkelpandeigenaren krijgen bij de uitvoering hulp van een expertteam van Economie071. In de actieplannen is terug te zien dat verschillende winkelgebieden soms dezelfde actiepunten hebben. Daarnaast hebben ondernemers aangegeven behoefte te hebben aan ondersteuning. In deze zaken kan regionale coördinatie een oplossing bieden.

De financiën

De ondernemers gaan de komende maanden de precieze behoefte aan coördinatie en ondersteuning in kaart brengen. Daarna wordt bekeken hoe de plannen gefinancierd kunnen worden. “De actieplannen zijn nu gereed”, zeggen Herbert Zilverentant en Mark Cremers, vertegenwoordigers van de Leidse Koepel van ondernemersverenigingen. “Individuele ondernemers geven daarin wensen en verlangens weer. Wij als ondernemersverenigingen nemen nu het voortouw bij het bepalen van de behoefte aan verdere ondersteuning en coördinatie.”

Foto: Pixabay

reacties