Rijksmuseum Boerhaave krijgt nieuwe directeur

Rijksmuseum Boerhaave krijgt nieuwe directeur

LEIDEN – Dirk van Delft gaat met pensioen. Dat betekent dat het Rijksmuseum Boerhaave een nieuwe directeur krijgt. Vanaf 1 april neemt Amito Haarhuis (1967) het stokje over van Van Delft. Haarhuis is momenteel adjunct-directeur van NEMO Science Museum in Amsterdam.

Douwe Breimer, voorzitter van de Raad van Toezicht: “Dirk van Delft heeft het vernieuwde Rijksmuseum Boerhaave op de kaart gezet en het is aan Amito Haarhuis om Rijksmuseum Boerhaave als belangrijkste wetenschapsmuseum van Nederland nog verder te doen groeien en bloeien.”

Willem Wever

Amito Haarhuis, van huis uit bioloog en educatieprofessional, heeft veel zin in zijn nieuwe baan: “Rijksmuseum Boerhaave heeft een van de belangrijkste wetenschapshistorische collecties ter wereld. Ik zie het als mijn belangrijkste opdracht de naamsbekendheid van het museum op zowel nationaal als internationaal terrein verder uit te bouwen. Het vernieuwde museum is hiervoor een prachtig uitgangspunt.”

Haarhuis heeft zijn carrière gewijd aan wetenschapseducatie en –communicatie. Hij was werkzaam als pabodocent wetenschap en techniek, trad op als televisiepresentator in het NRCV-programma Willem Wever en is auteur van populairwetenschappelijke boeken. Als adjunct-directeur van NEMO was hij een drijvende kracht achter de vernieuwing van het museum. Hierdoor is de bezoekerservaring verrijkt en zijn de bezoekersaantallen sterk gestegen.

Dirk van Delft

Dirk van Delft kijkt terug op een directoraat van bijna twaalf jaar. Op verzoek van de Raad van Toezicht heeft hij de regie gevoerd over de grootscheepse herinrichting en daarvoor zijn pensioen uitgesteld. Onder leiding van Dirk van Delft zijn, sinds zijn aantreden in 2006, de bezoekersaantallen explosief gestegen tot boven de 100.000.

“De rode draad in mijn leven is wetenschapscommunicatie,” aldus Van Delft in een persbericht. “Voor mijn aantreden bij Rijksmuseum Boerhaave was ik natuurkunde docent, journalist en chef wetenschap bij NRC Handelsblad. Ik zag het als mijn grote uitdaging om dit prachtige museum – altijd al gewaardeerd door bèta-kenners – ook aantrekkelijk en relevant te maken voor mensen met een andere achtergrond. De enorme toeloop van families in de kerstvakantie bewijst dat Rijksmuseum Boerhaave er ook toe doet als familiemuseum! Dat geeft mij geweldig plezier!”

Foto: J2TV / Jelle van den Hadelkamp

reacties