Featured Video Play Icon

[VIDEO] ROEM: “We willen een creatieve revolutie veroorzaken”

LEIDEN – Joosje en Anna, twee jonge ondernemende dames, hebben onlangs samen ROEM opgezet: een flexplek voor kunstenaars waar het groeit en broeit. En -uiteindelijk- bloeit.

Flexplek

Anna en Joosje zijn twee afgestudeerde kunstenaars en zitten in het schuitje waarin vele mede-afgestudeerden zich eveneens bevinden: de stap naar een professionele carrière. De dames willen in Leiden een flexplek voor kunstenaars creëren die elke maand door andere kunstenaars ‘gehost’ wordt. Zo is er bijvoorbeeld plek voor schrijvers, schilders, fotografen, grafisch vormgevers, ontwerpers, illustratoren, filmmakers en modeontwerpers. ROEM wordt een soort broeinest waar creatievelingen kunnen sparren, brainstormen en kunnen leren van elkaar.

“Ik heb leuke en creatieve vrienden om me heen, maar die verhuizen steeds vaker naar andere steden omdat daar op creatief gebied meer is”, vertelt Joosje over ontstaan van ROEM. “Erg jammer, want Leiden is een ontzettend leuke stad. Dus: ga niet weg, maar voeg iets toe.” Anna knikt. “We misten ook allebei die Leidse kunst scene“, zegt ze. “Er is hier geen plek waar het bloeit en groeit. Althans, niet zichtbaar. Met ROEM willen we zorgen dat die plek er komt.”

Jongere generatie kunstenaars

“Er is veel te doen in Leiden op creatief gebied”, vervolgt Joosje. “Maar het is allemaal best wel besloten, zoals bijvoorbeeld werkruimten en ateliers van kunstenaars. We wilden ook gaan onderzoeken waar de jongere generatie kunstenaars zitten.” Anna: “Samen met hen willen we een creatieve revolutie veroorzaken. Dus wie wil er met ons meestrijden?”

“We willen binnen ROEM jou kunnen opleiden tot ondernemend kunstenaar”, vertelt Joosje. “We willen aan Leiden en omstreken bewijzen dat we met kunst ons geld kunnen verdienen en aan onze toekomst werken.” “En om dat voor elkaar te krijgen willen we heel graag dat er een soort wisselwerking tussen bedrijven, de kunstenaars en Leiden zelf. Want Leiden moet ook meekrijgen wat er allemaal gebeurt. ”

Portfolio-dag

Joosje en Anna staan dus te trappelen. In december beginnen de dames met een expositie, waarin alle jonge kunstenaars hun werk tonen. Ook wordt er een portfolio-dag georganiseerd, om kunstenaars te vinden in Leiden en om hen te laten uitvinden of ROEM bij hen past.

Interessant voor jou? Check de website.

reacties