Samenwerken met Rusland om archief Boerhaave te ontsluiten

Samenwerken met Rusland om archief Boerhaave te ontsluiten

LEIDEN – Leiden en Sint-Petersburg gaan samenwerken om de archieven van Herman Boerhaave toegankelijk te maken.

Militair instituut

De archieven van de Leidse medicus en hoogleraar Herman Boerhaave liggen in een militair instituut in Sint-Petersburg. Er kunnen maar vrij weinig onderzoekers bij het materiaal en daarom maken Leiden en Sint-Petersburg zich hard om de inhoud te digitaliseren, zodat iedere onderzoeker er voortaan bij kan.  Op 5 december ondertekenden Museum Boerhaave, het Leids Universitair Medisch Centrum, het Militair Medisch Museum, de Militaire Medische Academie en de Anatoly Sobchak Foundation een overeenkomst die moet leiden tot het ontsluiten en onderzoeken van de archieven.

Het orakel Boerhaave

De documenten verdaagden drie eeuwen geleden via een bijzondere weg in Rusland.  Het archief bevat collegedictaten, persoonlijke correspondentie en ander waardevol materiaal, dat in twee militaire instellingen in Sint-Petersburg terechtkwam doordat Boerhaave als het ‘orakel’ geconsulteerd werd door tsaar Peter de Grote. Toen het orakel stierf, belandde zijn nalatenschap bij twee neven die toevallig hoge functies in de geneeskunde hadden in Rusland.

Verjaardagscadeau

31 december 2018 is de 350geboortedag van Herman Boerhaave. Als het lukt om de archieven op tijd te ontsluiten, is dit voor Museum Boerhaave het meest fantastische verjaardagscadeau denkbaar.

Foto: PR. Ondertekening van de overeenkomst

reacties