Schaatsclubs in actie; Leidse raad is er nog niet uit

Schaatsclubs in actie; Leidse raad is er nog niet uit

LEIDEN – De toekomst van de ijssport in Leiden is en blijft onzeker. De opkomst tijdens het protest van de schaatsclubs op het Stadhuisplein was groot, maar de heren en dames politici zijn nog niet overtuigd.

Eén van de drie

Vorige week kondigde wethouder Dirkse aan geen geld te hebben voor én een top-sporthal, én een top-zwembad én een top-schaatshal. Eén van de drie moest sneuvelen en dat werd dus het ijsparadijs. Deze keuze maakte de wethouder onder andere omdat ZZ Leiden zoveel bekijks trekt en er dus veel meer stoelen op de publiekstribune bij zouden moeten. De 24 schaatsverenigingen die gebruikmaken van de Menkenhal aan de Vondellaan schrokken zich wild.

Schitteren op het ijs

De verenigingen schrokken niet alleen, ze kwamen ook meteen in actie: #redijssportleiden werd redelijk trending op de social media en grote sportnamen als Jeroen Straathof, Kjeld Nuis en Marc Tuitert spraken hun bezorgdheid uit. Zonder ijsbaan in Leiden moeten jonge schaatsers uitwijken naar Den Haag, Haarlem en Zoetermeer. Wie weet welke regionale talentjes in de dop daardoor nooit de kans krijgen om te schitteren op het ijs.

Nog geen keuze gemaakt

Donderdagavond vergaderde de Leidse raad over dit heikele punt. Honderden schaatsliefhebbers, afkomstig van de 24 verenigingen, verzamelden zich op het Stadhuisplein. Het werd bijna een soort van gezellig, met orkestje en al. Maar het was ook spannend. Want, zoals Jeroen Straathof al eerder deze week zei, ‘de toekomst van de schaatssport in Leiden hangt aan een zijden draadje’.  Vele schaatsliefhebbers maakten gebruik van het spreekrecht tijdens de vergadering. De Leidse politiek begrijpt dat de schaatssport echt aan een zijden draadje hangt, maar kan voorlopig nog geen eensgezinde keuze maken. Het blijft dus spannend tot de definitieve beslissing valt.

Foto: J2TV / Gerlinde Vliegenthart

reacties