Schapen aan het Werk: wandelende grasmaaiers tegen berenklauw

Schapen aan het Werk: wandelende grasmaaiers tegen berenklauw

REGIO – De schapen van herder Elzo Hoexum zijn keihard aan het werk. Het groen in de regio groeit weer tot de hemel en dus fungeren Elzo’s werknemers als gulzige grasmaaiers.

Duurzaam èn leuk

Elzo laat zijn schapen sinds 2011 grazen onder de naam ‘Schapen aan het Werk’. De Voorschotense herder zet de kudde in ten behoeve van het beheer en herstel van natuurgebieden, parkjes, bermen, dijken, noem maar op.  Je kunt er natuurlijk een grasmaaier overheen halen, maar het terrein laten begrazen is een stuk duurzamer dan bestrijdingsmiddelen of elektrische apparaten. Èn leuker om naar te kijken.

Grazen bij het Gravenpad

Niet alleen zijn 250 wollige vrienden zet hij aan het werk, ook zijn Altdeutsche Hütehunden Bax en Gijs moeten flink aan de bak. Dit hondenras werd in de middeleeuwen al gebruikt al veehoeders en ze staan ook wel bekend als ‘wandelende hekwerkjes’, omdat ze heel precies de lijnen kunnen uitzetten waartussen een kudde graast. Elzo, Bax, Gijs en de 250 schapen zijn momenteel aan het werk bij het Gravenpad in Leiderdorp. Dit is niet zomaar een klusje, zegt Elzo: “Een ontzettend lang stuk groen, daar doen ze wel meer dan een week over!”

Oplossing voor de berenklauw

Een schaapskudde is overigens de perfecte oplossing voor het berenklauwprobleem. De berenklauw is zo’n plant met een stevige steel en witte bloemetjes. Mooi om te zien maar een ramp als je hem plukt; het sap in de steel kan brandwonden op je huid veroorzaken. Geen punt voor de schaapjes van Elzo: die vinden de berenklauw de ultieme delicatesse.

Binnenkort een uitgebreide reportage over Elzo en zijn kudde op Leiden.TV.

Foto: Schapen aan het Werk via Facebook

 

 

 

 

reacties