Featured Video Play Icon

[VIDEO] Schapen aan het werk bij het Gravenpad

LEIDERDORP – De schapen van herder Elzo Hoexum grazen momenteel aan het Gravenpad. Door schapen in te zetten als grasmaaier, blijven er uiteindelijk op een natuurlijke manier alleen planten en kruiden over. Milieuvriendelijk groenbeheer dus.

Overloop van de Munnikenpolder

Elzo laat zijn schapen sinds 2011 grazen onder de naam ‘Schapen aan het Werk’. De Voorschotense herder zet de kudde in ten behoeve van het beheer en herstel van natuurgebieden, parkjes, bermen, dijken, noem maar op.  Je kunt er natuurlijk een grasmaaier overheen halen, maar het terrein laten begrazen is een stuk duurzamer dan bestrijdingsmiddelen of elektrische apparaten.

“Dit is nieuwe natuur in Leiderdorp. Een soort overloop van de Munnikenpolder. De schapen eten de meest lekkere dingen er tussenuit. We proberen hier wat minder gras te krijgen. Uiteindelijk is het de bedoeling dat er wat meer kruiden en planten komen.”

Rust

Elzo was eerst vrijwillige schaapsherder, maar toen er een vacature vrijkwam bij gemeente Rotterdam werd hij professioneel herder. Na twee en een half jaar begon hij voor zichzelf. Hij kan zich geen fijnere baan wensen.

“Buitengebieden zijn altijd het mooiste. Als je binnen gemeenten zit, heb je vaak hele kleine stukjes en ben je heel intensief bezig. Hier heb je de meeste rust.”

reacties