Schapen lusten de berenklauw rauw

Schapen lusten de berenklauw rauw

VOORSCHOTEN – Een schattig bloemetje, die berenklauw. De plant die momenteel volop groeit en bloeit, is gevaarlijk en vooral pijnlijk voor mensen. De oplossing is even eenvoudig als verrassend: schapen.

Herder Elzo Hoexum uit Voorschoten heeft zijn handen vol aan berenklauw. En daar zijn zijn schapen alleen maar blij mee; zij zien berenklauw als een delicatesse! Elzo’s kudde heet ‘Schapen aan het werk’ en bestaat uit zo’n 250 schapen en twee honden.

Gezamenlijk trekken zij door de regio om er in begrazingsrondes van tien weken voor te zorgen dat openbare groengebieden zoals parken, plantsoenen, dijken, groenstroken en geluidswallen, er weer keurig bij liggen en dat het groen zich op een natuurlijke manier herstelt. En als het even kan, dat de berenklauw niet meer terugkomt.

Brandblaren

De foto’s van brandblaren veroorzaakt door berenklauw verschijnen de laatste tijd regelmatig in de media. De plant ziet er op het oog onschuldig uit, lief met die witte bloemetjes, leuk in een vaas voor thuis. Maar vergis je niet, als je de plant plukt en het sap van de berenklauw komt in contact met je huid, kan dat brandblaren of zelfs brandwonden veroorzaken. Wanneer je er overgevoelig voor bent, moet je zelfs snel door naar een ziekenhuis. Als het in je ogen komt, ben je helemaal zuur.

Elk contact met het plantensap moet dus vermeden worden. Als dit toch gebeurt, moet het sap zo snel mogelijk afgespoeld worden. En, ook vervelend, de plant zelf is nogal hardnekkig. Hij groeit als kool, zeker de reuzenberenklauw, en drukt andere planten weg. Daarom is het eigenlijk gewoon onkruid, leuk bloemetje of niet.

Herder Elzo: “De berenklauw is nu vaak in het nieuws, maar eigenlijk is het al jaren gaande. Het is een sterke plant die zo’n zeven tot tien jaar actief kan blijven. Het is een oliehoudend zaad, dat betekent dat ‘ie een beschermlaagje heeft waardoor hij zichzelf versterkt. Hij groeit veel in de berm langs snelwegen, bij Leiden en Leiderdorp; hij zaait daar snel uit door langs zoevende auto’s. Gelukkig kunnen schapen prima tegen berenklauw. Sterker nog, ze vinden het heerlijk! In Rijswijk, Voorschoten en Wassenaar bijvoorbeeld, daar groeiden hele bossen berenklauw. Na één dag was het helemaal kaal. Echt tot de grond kaalgevreten. Tijdens de begrazingsronden doen we plekken meerdere keren aan, en dan zie je dat er na verloop van tijd minder terug groeit. Door de planten op te laten eten, put je ze uit. De schapen vinden het alleen maar fijn.”

Herder Elzo wil met verschillende gemeenten in gesprek om sommige velden die zijn schapen tijdens de begrazingsronden aandoen, tijdelijk te laten maaien. Op die manier kunnen hij en zijn 250 medewerkers zich volledig storten op de berenklauw. Prettig voor ons, vooral prettig voor de schapen.

Foto: Schapenaanhetwerk.nl

reacties