Scholen bekennen kleur op Paarse Vrijdag

Scholen bekennen kleur op Paarse Vrijdag

REGIO – Het is Paarse Vrijdag! Paarse vrijdag? Ja, de dag waarop scholieren en studenten paarse kleding dragen om hun solidariteit kunnen tonen met de LHBT-gemeenschap.

Solidariteit

In Nederland wordt de dag sinds 2010 ieder jaar op de tweede vrijdag van december gehouden en is overgewaaid vanuit de Verenigde Staten, waar de Canadese studente Brittany McMillan haar solidariteit wilde tonen nadat er in de Amerikaanse media veel aandacht was geweest voor zelfmoorden onder homojongeren. De kleur paars symboliseert de paarse baan in de regenboogvlag.

Mikpunt van pesterijen

Scholen, ook in Nederland, zijn niet altijd veilige plekken voor LHBT-jongeren. De helft van alle middelbare scholieren geven toe moeite te hebben met homoseksualiteit. LHBT-jongeren zijn dan ook niet zelden het mikpunt van pesterijen. Als gevolg daarvan spijbelen ze vaker, presteren ze minder en zitten ze slechter in hun vel. Ook zelfmoord onder LHBT-jongeren is in Nederland een groot probleem.

“Paarse Vrijdag wordt niet door ons georganiseerd, maar door leerlingen zelf”, vertelt Jan Thijs Nieborg, voorzitter van COC Leiden. “Eén van de scholen die vandaag meedoen is bijvoorbeeld het Stedelijk Gymnasium. Zo strijden ze met ons mee voor LHBT-rechten en tegen het apart zetten van groepen mensen.”

Jong & Out

Het COC geeft veel voorlichting op scholen, zeker wanneer het gaat om sociale acceptatie en uit de kast komen. “Het hoort bij de leeftijd om homoseksualiteit ‘raar’ te vinden. Jongeren zijn op die leeftijd veel bezig met wie ze zijn en wie ze gaan worden. Homoseksuele jongeren komen tegenwoordig sneller uit de kast dan tien jaar geleden. Wij hebben bij het COC een Jong & Outgroep, voor 12 tot 18 jaar, voor homojongeren die al uit de kast zijn. School is niet altijd een veilige omgeving voor hen. Bij ons hebben ze een gezellige zondagmiddag in een omgeving die wèl veilig is.”

Regenbooggezinnen

Volgens Jan Thijs zijn scholen de sleutel  tot sociale acceptatie. Paarse Vrijdag is dan ook een mooie aanvulling, omdat het vanuit de leerlingen zèlf komt. “Er zijn zelfs basisscholen die al aandacht besteden aan homoseksualiteit in hun lessen over verliefd zijn. Het zou mooi zijn om dat ook in Leiden uit te rollen, maar daar hebben we momenteel niet genoeg mensen voor. Er zijn boeken voor kinderen die gaan over regenbooggezinnen. Regenbooggezinnen, met twee vaders, twee moeders of meerdere ouders, komen steeds vaker voor. Dat soort kleine dingen zet docenten en leerlingen aan het denken. Wanneer je daar al vroeg over begint te praten, wordt het ook normaler. En als er in Nederlands best bekeken soap een jongen uit de kast komt, wordt dat door miljoenen gezien en wordt er binnen gezinnen over gepraat. Daar kan geen voorlichting tegenop.”

Foto: Twitter

 

reacties