Schoonmakers LUMC schoon genoeg van hoge werkdruk

Schoonmakers LUMC schoon genoeg van hoge werkdruk

LEIDEN – De schoonmakers van het LUMC kunnen de werkdruk niet meer aan. Daarom houden ze een sit-in in de hal van het Leids Universitair Medisch Centrum. Ook bieden ze het ziekenhuis een rode kaart aan.

“De werkdruk is zo hoog, het is gewoon niet normaal”, zegt Chris Roosendaal, schoonmaker in het LUMC. “Daarom gaan we zitten om onze ruggen en voeten wat rust te geven.”

Onmogelijk om schoon te krijgen

Het is niet voor het eerst dat de schoonmakers hun klachten over het vele werk kracht bijzetten met een protest. Ook in september 2015 was dit al het geval. Maar er is sindsdien niet zoveel veranderd, vinden ze. “De maat is nu vol”, aldus Petra de Mol. “We doen het werk nu al bijna anderhalf jaar met minder collega’s. Het is bijna onmogelijk om het echt schoon te krijgen. Het is wel een ziekenhuis. Ik zou het verschrikkelijk vinden als patiënten die hier komen last van zouden krijgen.”

Reactie Hago Zorg

De schoonmakers van het LUMC staan onder contract bij Hago Zorg dat samen met het ziekenhuis verantwoordelijk is voor de schoonmaak.

Marco van Pijkeren van Hago Zorg, locatiemanager LUMC: “Het is vreemd dat de actie er was, omdat we gewoon in gesprek zijn met de vakbond en onze medewerkers. Maar als er een sentiment heerst waardoor onze medewerkers deze actie gerechtvaardigd vinden, dan willen wij ze daar wel de ruimte voor geven.”

Van Pijkeren erkent dat er problemen zijn geweest met onder meer het uitkeren van het loon. “Dat komt door de ingewikkelde manier waarop de uren worden geregistreerd, maar dat is op een enkeling na opgelost.” Hago Zorg gaat zich nog meer toeleggen op het contact met de schoonmakers. “Schoonmakers verdienen respect. We moeten beter communiceren met onze medewerkers. We zijn ook in gesprek met de vakbond, maar het gaat om onze medewerkers,” zegt Van Pijkeren.

Foto: Wikipedia

reacties