Schop in de grond op Hooigracht: proefsleuven graven

Schop in de grond op Hooigracht: proefsleuven graven

LEIDEN – Het werk aan de Hooigracht gaat beginnen. De komende weken worden proefsleuven gegraven op de Hooigracht, St. Jorissteeg en Pelikaanstraat.

Kabels en leidingen

De échte werkzaamheden beginnen pas over een paar weken, maar de schop gaat nu al in de grond voor proefsleuven. Op deze manier wordt duidelijk waar kabels en leidingen liggen. Dat is nodig, want je wilt natuurlijk zonder gas, water, licht en internet zitten. Verkeersregelaars leiden fietsers om het werk heen.

Centrumroute

De Hoogracht maakt onderdeel uit van de Centrumroute, die dit jaar helemaal opgeknapt en aangepast wordt. De Centrumroute loopt van station Lammenschans via de Jan van Houtbrug, de Hooigracht en de Langegracht naar station Leiden Centraal. Deze route wordt van gevel tot gevel opnieuw ingericht en geschikt gemaakt voor R-net bussen. Het doel van de herinrichting is het verminderen van doorgaand autoverkeer en verbetering van de leefbaarheid en de kwaliteit van de openbare ruimte.

Gevaarlijke situaties

Het wegdek en het straatmeubilair worden vernieuwd en gevaarlijke situaties met laden en lossen, parkeren en kruisende fiets- en voetgangersroutes worden opgelost. De kruising Driessenstraat en de Klokpoort zijn al opnieuw ingericht. Het volgende nieuw her in te richten deel bestaat uit de Sint Jorissteeg, de Hooigracht en de Pelikaanstraat.

Boze ondernemers

De ondernemers op de Hooigracht zijn overigens helemaal niet blij met de herinrichting. In de nieuwe situatie straks is kort parkeren niet meer toegestaan. De winkeliers vrezen voor hun klandizie. In een eerdere versie van het plan was kort parkeren gewoon toegestaan, maar halverwege het proces veranderde wethouder Strijk van gedachten. De ondernemers stonden op hun achterste benen en lobbyde maandenlang voor hun belangen. De gemeente hield voet bij stuk.

Foto: Archief PPCRN

reacties