Scratch Muziekdagen: hard, hoog en zuiver met 4000 man

Scratch Muziekdagen: hard, hoog en zuiver met 4000 man

LEIDEN – Het is het grootste meerdaagse scratchevenement van Europa, en Leiden heeft het: de Scratch Muziekdagen. Sinds 1988 komen jaarlijks duizenden zangers en musici naar de Pieterskerk. Gewoon om lekker samen te zingen.

Meer zangers en muzikanten dan publiek

De opzet van de Scratch Muziekdagen is eenvoudig doch doeltreffend: zangers en musici geven zich op, ontvangen oefenmateriaal per stemsoort of instrument, studeren dit thuis in, tijdens de Scratchdagen komt iedereen bij elkaar in de Pieterskerk voor een dag lang repeteren en ’s avonds geven zijn gezamenlijk een concert. Wonderlijk is ieder jaar weer dat het koor en orkest dubbel zoveel koppen tellen als het immer uitverkochte publieksvak.

Uit volle borst

Het programma voor 2017 biedt op donderdag 16 februari de Messiah van Händel, op vrijdag kunnen jongere zangers en muzikanten meedoen met eveneens de Messiah van Händel, zaterdag is traditiegetrouw musicaldag en de afsluitende zondag kunnen de deelnemers los met Mozart. Er verandert door de jaren heen weinig tot niets aan de gekozen stukken, hetgeen ook een deel van het grote succes van Scratch verklaart: mensen komen om een dagje gezellig te zingen. Dan is het fijn wanneer je de muziek in je hoofd hebt zitten en uit volle borst mee kunt galmen.

Leuke wistudatjes

De jongste deelneemster aan de Scratchdagen van vorig jaar was 9 lentes jong. De oudste zangeres was op de respectabele leeftijd van 92 jaar. De jongste muzikant in het orkest is 15 jaar met een groot hobo-talent.

Wil je je op de valreep nog inschrijven? Dat kan hier. Op sommige dagen is er nog plek.

Alvast even sfeer proeven? Kijk hieronder naar de reportages die I Love Leiden een paar jaar geleden van de Musical Scratch maakte:

reacties