Scylla mikt op Nederlands kampioenschap

Scylla mikt op Nederlands kampioenschap

LEIDEN – De eredivisie tafeltennissers van Scylla zijn hard op weg om Nederlands kampioen te worden. Dat is een bevestiging van het huidige beleid van de club die meer ziet in het opleiden dan het kopen van spelers.

Dat je ook op deze manier de top kan bereiken lieten dit weekend zowel de Heren als de Dames van Scylla zien. De Heren stonden voor de uitdaging om tegen Klimaatgroep Stars plaatsing voor de play-offs af te dwingen, wetende dat concurrent Salamanders op hetzelfde moment hun wedstrijd tegen Westa speelde. Met een gelijke stand in de competitie was het dus zaak minstens dezelfde uitslag als Salamanders neer te zetten.

Scylla liet deze zondag zien dat ze het beste met de spanning om kon gaan. In een fantastische wedstrijd, gesteund door het thuispubliek, overklaste Scylla tegenstander Klimaatgroep Stars, en plaatste het zich zo bij de beste vier ploegen van Nederland.

Scylla Mannen

De spits werd afgebeten door kopman Kazeem Nasiru, die meteen tegen Arnaud Meijer liet zien dat het menens was. Zonder gameverlies zette hij de verdediger aan de kant. Olivier Altenburg liet meteen daarop tegen Colin Rengers, de kopman van Klimaatgroep, een van zijn beste partijen van de competitie zien. Altenburg liet zien wat voor stappen hij in deze competitie gezet heeft. Zelfverzekerd, en volledig in balans zette hij de wedstrijd naar zijn hand. 3-1 werd het waarbij de laatste zelfs met 11-3 gewonnen werd. Toen vervolgens Gerard Bakker Jr. ook de derde partij tegen Jan Tammenga met 11-8 in de beslissende vijfde game wist te winnen voelde het Scylla-publiek dat het ging gebeuren.

Toch was het nog niet gedaan. Tijdens de pauze kwam het bericht dat ook Salamanders met 3-0 voorstond, zodat het team wist het zaak was om door te pakken. En dat gebeurde ook. Nasiru pakte na een verloren openingsgame tegen Rengers het heft in handen, en wist de volgende games met snel spel naar zich toe te trekken. De wedstrijd tussen Bakker en Meijer was vervolgens een openbare les voor iedereen die wil weten hoe je verdedigers moet bespelen. Meijer kwam geen moment in de wedstrijd. Soms rustig aan, dan weer versnellend, Bakker liet Meijer alle hoeken van de tafel zien. Het slotstuk kwam voor rekening van Altenburg. Tegen Tammenga verloor hij de eerste game, maar daarna was het raak: Tammenga liep achter de feiten aan en had geen antwoord meer op de druk van Altenburg (4-11, 11-5, 11-5, 11-6).

Door de bevrijdende 6-0 overwinning was de uitslag van Salamanders-West niet meer van belang. Dat na afloop bleek dat Salamanders met 4-2 gewonnen had werd dan ook ter kennisgeving aangenomen. Scylla richt zich ondertussen alweer op de volgende uitdaging: In de eerste halve finale van de play-offs zal het team het opnemen tegen landskampioen Enjoy & Deploy. Het zal een kraker worden waarbij Scylla zeker kansen heeft. Scylla heeft immers een sterk en homogeen team waarbij het ook nog kan rekenen op Joey Boekkooi die zondag aan de klant bleef. Als team heeft Scylla alles in zich om het de landskampioen moeilijk te maken, en meer dan dat. In eigen huis werd het eerder dit seizoen 3-3. Met de huidige vorm, die per week groeiend is, zouden de mannen Scylla wel eens voor een sensatie kunnen zorgen in de eredivisie.

Scylla Dames

De Dames van Scylla waren ondertussen in hetzelfde Scylla Tafeltenniscentrum heel dicht bij zo’n stunt. Zij speelden namelijk al hun eerste wedstrijd in de play-offs. Kim Vermaas, Marlotte Staps en Esmee van Marwijk speelden tegen Dozy Den Helder een uitstekende wedstrijd. Het team was met twee overwinningen van Kim Vermaas tegen de regerend Nederlands kampioen zelfs heel dicht bij een overwinning.

De openingswedstrijd zette meteen de toon. Kim Vermaas kwam tegen de sterk spelende Shuohan Men verrassend op een 2-1 achterstand. In de volgende games liet Kim echter haar klasse gelden. Met ruim verschil (11-3, 11-5) trok ze de slotgames naar zich toe.

Gesterkt door de 1-0 voorsprong zette Marlotte Staps een knappe partij neer tegen Ana Gogorita, de kopvrouw van Dozy Den Helder. Staps hield de druk erop maar moest toch toezien hoe de ervaren Gogorita de stand gelijk trok. Nadat Esmee van Marwijk in de derde wedstrijd geen vuist maken tegen Melanie Bierdrager (0-3) was het toch weer de beurt aan Vermaas. Tegen Gogorita toonde ze wederom haar grote klasse. Net als eerder dit seizoen dicteerde ze het spel. Haar overwinning mocht er zijn. Slechts een game hoefde Kim af te staan. Een knappe prestatie die nog maar eens bevestigt dat Vermaas tot de absolute top van Nederland gerekend moet worden.

Bij de stand 2-2 kwam alles neer op de volgende wedstrijd. In de play-offs geldt immers dat het team dat het eerste het derde punt scoort de wedstrijd wint. Staps gaf tegen Men alles en zette andermaal een goede partij neer, maar ook ditmaal was het helaas net niet genoeg. Staps wist nog wel de eerste game te pakken maar de volgende games waren voor Men.

Ondanks de nederlaag kunnen de Dames van Scylla terugkijken op een goede wedstrijd waar geknokt werd voor elk punt. De wedstrijd liet vooral ook zien hoe klein de verschillen aan de top zijn. De return staat voor komende weekend gepland. Dan zal er in Den Helder gewonnen moeten worden om een beslissingswedstrijd af te dwingen.

Foto: Scylla / Wim de Leeuw

reacties