Search & Escape: ontsnappen van een spookschip is zo makkelijk niet

Search & Escape: ontsnappen van een spookschip is zo makkelijk niet

LEIDERDORP – Vrijdagavond opende Search & Escape officieel de deuren aan de Rietschans. Leiden.TV probeerde te ontsnappen… Maar dat ging niet zonder slag of stoot!

Puzzels en raadsels

Escaperooms zijn sinds een paar jaar hot and happening en het fenomeen lijkt een blijvertje te zijn. Search & Escape is de eerste escaperoom in Leiderdorp; dat moest Leiden.TV natuurlijk gaan uitproberen. Met een vierkoppig team welteverstaan. Die geen van allen ooit eerder zich hadden laten opsluiten in een kamer vol puzzels en raadsels.

Vol in het avontuur

Search & Escape op bedrijventerrein De Baanderij vinden is al een speurtocht op zich. Eigenaar Walter Vermeij blijkt een uitstekend gastheer en verwelkomt Leiden.TV met open armen en een kop dampende koffie. De jonge ondernemer is vol in het avontuur gedoken. Onlangs nam hij ontslag bij zijn werkgever om zich helemaal toe te leggen op zijn escaperoom, ‘The Ghost Ship’.

Ontvoerd door kapitein Ruigbaard

In de ontvangstruimte legt Walter uit in welk verhaal we zijn beland:

“Eeuwen geleden was Kapitein Ruigbaard de grote schrik van de wereldzeeën. Samen met zijn meedogenloze piraten plunderde hij velen schepen. Maar op een stormachtige nacht verdween zijn schip spoorloos, waarna er niks meer van de gevreesde zeerovers vernomen werd… Of toch? De legende gaat dat het spookschip van Kapitein Ruigbaard nog steeds rond waart over zee, en dat hij eens in de zoveel tijd aan land komt om nieuwe bemanningsleden te ontvoeren. Jullie worden wakker en bevinden je plots in een mysterieus ruim. Jullie zijn ontvoerd! Over één uur vaart het schip uit, en vanaf dan zullen jullie gedwongen zijn om deel uit te maken van Ruigbaards verdoemde bemanning. Maar wie weet bevinden zich in dit ruim objecten, hints, en zelfs wezens die jullie kunnen helpen. Weten jullie op tijd te ontsnappen aan het noodlot?”

Puzzels, raadsels, aanwijzingen

Goed verhaal. Iedereen die Pirates of the Caribbean heeft gezien, kan zich het helemaal voorstellen. En anders helpt de inrichting van de escaperoom wel. We kunnen natuurlijk niet teveel verklappen want dat zou niet leuk zijn, maar de decoratie is tot in de puntjes verzorgd en aan skeletten geen gebrek. Maar waar begin je? Gewoon ergens. De puzzels, raadsels en aanwijzingen volgen elkaar in rap tempo op en zitten zo ingenieus in elkaar, dat het Team Leiden.TV soms duizelt.

Zetje via de walkie-talkie

Soms denken we te moeilijk, soms te makkelijk, soms niet logisch of juist te logisch. Walter kijkt van een afstandje mee en moet de teamleden meer dan eens een zetje geven via de walkie-talkie. ‘The Ghost Ship’ is duidelijk óók leuk voor reeds doorgewinterde escaperoomfans. Kaarten, boeken, flessen rum en kompassen, alles wat we over piraten weten, komt aan bod. We zitten er helemaal in en na verloop van tijd beginnen we zelfs piratengrappen tegen elkaar te maken.

Subtiele hint

En elkaar bevelen te geven. Want de tijd tikt door en Team Leiden.TV nadert bij lange na nog niet de eindoplossing. We zitten nog altijd opgesloten in een prachtig gedecoreerde kamer met nul uitzicht op een sleutel, terwijl de laatste minuten wegtikken. Helaas. We zijn gedoemd voor eeuwig met kapitein Ruigbaard over de wereldzeeën te zwerven. Gelukkig klinkt daar de stem van Walter wederom door de walkie-talkie met een subtiele hint, die ons naar de redelijk briljante apotheose leidt. Een genânte twintig minuten te laat zien we weer daglicht.

Smaakt naar meer

Oké, Team Leiden.TV mag dan nog een groentje zijn op het gebied van escaperooms, ‘The Ghost Ship’ smaakte naar meer, veel meer. We besluiten na afloop nog eens terug te komen, om dan wèl keurig binnen te tijd naar buiten te kruipen!

Benieuwd? Kijk dan eens hier.

Foto: Search & Escape Leiderdorp /  Walter Vermeij

reacties