Servicepunt geopend: Leidens Ontzet nadert!

Servicepunt geopend: Leidens Ontzet nadert!

LEIDEN – De R zit in de maand, en dat betekent dat het bij veel Leidenaren weer gaat kriebelen… Zaterdag begon de voorpret met de officiële opening van het 3 October servicepunt, vanaf dit jaar te vinden in de Stadsgehoorzaal.

Noodzakelijke Ontzet-attributen

De 3 October Vereeniging heeft lekker de ruimte in de ontvangsthal van de Stadsgehoorzaal. Een prachtig stekkie middenin de stad waar de vereniging dan ook van plan is lang te blijven, want er ligt een meerjarenovereenkomst met het theater. Naast de absoluut noodzakelijke Ontzet-attributen zoals roodwitte sjaals, roodwitte vesten en roodwitte paraplu’s, kun je bij het servicepunt ook terecht voor informatie over het programma, vragen over wie wat waar en uiteraard om lid te worden van de vereniging, om zo het één van de grootste, één van de oudste en het mooiste volksfeest van Nederland te steunen.

‘Leidens Ontzet betekent alles voor me’

Tineke Schutte heeft een glimlach van oor tot oor. Strak in het pak staat ze iedereen te woord. Ze is commissaris van de 3 October Vereeniging, maakt deel uit van de evenementencommissie en ‘bevrouwt’ met de Joffers het servicepunt. “Het is al heel druk geweest vanmorgen”, zegt ze. “We hebben achter de Maretoeters door de stad gelopen op weg hier heen, dus iedereen voelt het feest alweer aankomen.” Tineke kan niet wachten tot het zover is. “Wij beginnen natuurlijk al lang vooruit met plannen. Voorafgaand aan 3 oktober vinden er al veel evenementen plaats, dus het feest is voor ons al begonnen. Het mooiste is als je iets hebt bedacht wat dan ook echt aanslaat bij de Leidenaren. Geweldig om te zien. Leidens Ontzet betekent alles voor me. Gewoon feestvieren met heel de stad.”

Nieuwste roodwitte aanwinsten

3 Oktober vieren zonder roodwitte outfit, dat kan natuurlijk niet. Tineke laat trots de nieuwste aanwinsten in de collectie zien.

“Dit jaar hebben we nieuwe slabbetjes mèt speen erbij. Speen en ui dus. Ook is er een roodwitte tas die je kunt hergebruiken voor je boodschappen. En op veler verzoek verkopen we dit jaar ook een echte 3 October-vlag voor in de vlaggenmast. Maar je kunt dit jaar gewoon niet zonder roodwitte sokken. Met één rode en één witte sok. Oh ja, en een zonnebril, want we hopen wel op mooi weer natuurlijk!”

Echt Leids jacquet

Tineke draagt een prachtig pak. Écht een mooi pak. Nieuw? “Jazeker!”zegt ze enthousiast. “De 3 October Vereeniging is van oudsher een mannenbolwerk. Sinds een jaar op 15 zijn de dames met een inhaalslag bezig, we zijn nu bijna in de meerderheid. De heren dragen altijd prachtig jacquet. Maar wij moesten het met ons zwarte pak doen. Dit jaar hebben we ook eindelijk ons jacquet gekregen!” Het is inderdaad een prachtig pak, costum made voor de de dames, strak gesneden, met roodwitte knoopsgaten en een brillendoekje waarop het Leids volkslied staat. “Kijk eens naar de voering”, zegt Tineke trots. “Dit zijn afbeeldingen van het noodgeld dat de Leidenaren gebruikten tijdens het beleg”, vertelt Tineke trots. Aan de binnenkant staat Tinekes naam geborduurd; mocht ze ooit afzwaaien, dan wordt haar pak doorgegeven aan haar opvolgster die háár naam eronder geborduurd krijgt. Zo wordt dit een pak met een geschiedenis, voor een feest met geschiedenis.

Foto’s: J2TV / Gerlinde Vliegenthart

 

reacties