Sinterklaasje, kom maar binnen in de Leidse regio

Sinterklaasje, kom maar binnen in de Leidse regio

REGIO – Sinterklaas en zijn Pieten komen naar Nederland! Uiteraard arriveren zij in elk van de vijf gemeenten in de Leidse regio. En soms, op miraculeuze wijze, zelfs op het hetzelfde moment.

Duizenden opgewonden kindertjes

Over de woelige baren, met een zwaarbeladen Pakjesboot 12 komt de Sint weer vanuit Sanje naar Nederland gevaren. Weer of geen weer, de Pieten dansen op het dek en Amerigo staat te trappelen van ongeduld. Nog maar heel even, dan kunnen duizenden opgewonden kindertjes de Goedheiligman weer begroeten en vol verwachting hun schoen zetten bij de open haard. Of de CV-ketel.

Oegstgeest

Op 25 november komt Sinterklaas om half elf ’s morgens aan in Oegstgeest op het Boerhaaveplein. Om kwart over elf vertrekt hij per koets naar het gemeentehuis. Amerigo heeft die dag nog even rust. In het gemeentehuis zijn alle kinderen vanaf half twaalf van harte welkom om Sint en de Pieten een handje te geven.

Zoeterwoude

In Zoeterwoude komt de Goedheiligman maar liefst twee keer aan op één dag. In Zoeterwoude Dorp komt de Sint samen met de Pieten op 25 november rond het middaguur aan en gaat meteen in optocht naar het Dorpsplein. De route die de stoet neemt is Noordbuurtseweg – Dirk van Santhorstweg – Ambachtsherenweg – Veldzichtstraat – Dr. Bouwdijkstraat – Dorpsstraat. Dan weet je tenminste waar je moet staan. Drumfanfare VIOS zorgt voor een vrolijk deuntje, dus zorg dat je de Sinterklaasliedjes thuis even oefent.

In Zoeterwoude-Rijndijk arriveert De Sint dezelfde dag rond half twee met zijn Pieten bij Jachtbouw Tijssen op de Hoge Rijndijk. Daarna gaat het hele gezelschap in optocht naar de Eendenkooi, alwaar Sinterklaas en zijn gevolg feest zullen vieren met de Zoeterwoudense kinderen.

Voorschoten

Zaterdag 25 november doet de Sint het even helemaal anders in Voorschoten. Geen boot, geen Amerigo, maar een rit in een oldtimer auto voor de Goedheiligman. Rond een uur of tien ’s morgens draait hij vanuit Leiden de Schoolstraat op en rijdt naar de Voorstraat. In de muziektent aldaar kan iedereen Sint en de Pieten persoonlijk ontmoeten. De pepernoten zullen rijkelijk door de lucht vliegen, zo belooft de Hoofdpiet.

Leiderdorp

Leiderdorp wordt een week eerder dan de omliggende gemeenten verblijd met de komst van Sinterklaas. Op 18 november meert de Pakjesboot rond een uur of tien aan bij de Ockenrode, ter hoogte van de Tollenaersingel. Daar wacht Sint en de Pieterbazen een warm welkom door de burgemeester, waarna de Goedheiligman per koest door het dorp vervoerd wordt. Tijdens de tocht doet hij verschillende winkelcentra aan, om te eindigen bij Winkelhof. Daar houdt Sinterklaas tot vier uur audiëntie.

Leiden

In Leiden arriveert Sinterklaas op 25 november. De feestelijkheden beginnen om elf uur op de Beestenmarkt, waar je alvast de Sintliedjes kunt oefenen met de The Rockschoolband. Om twaalf uur zou de Sint dan moeten komen binnenvaren. Na het welkom begint de optocht vanaf de Steenstraat naar de Hooglandse Kerkgracht. Daar kun je de Sint en zijn Pieten echt ontmoeten, met hen dansen opd e klanken van DJ-Piet en Pietenspelletjes doen. En op pepernotenjacht, dat ook.

Foto: Archief J2TV

reacties