Organisatie Sintintocht geschrokken van ophef rond dinopiet

Organisatie Sintintocht geschrokken van ophef rond dinopiet

LEIDEN – Het wás al een woelige Sintintocht met al die luid roepende voor- en tegenstanders van Zwarte Piet. Maar de inzet van de Dinopiet maakte toch de meeste tongen los.

Bontrokjes en botjes

In de optocht liepen naast zwarte pieten en roetveegpieten ook een paar dinopieten mee. De Dinopiet was bedoeld als uithangbordjes voor Trix de T.rex, maar in het vuur van de zwarte pietendiscussie leken ze enkel extra olie op datzelfde vuur te gooien. De dinopieten, die direct werden omgedoopt tot ‘kannibaalpieten’, zagen eruit als bosjesmannen uit Afrika, met bontrokjes en botjes in hun kroespruiken. Leuk bedacht, maar misschien niet zo handig.

‘Ongelukkige keuze’

Dat geeft ook de organisatie van de Sintintocht toe. Zo staat in een persverklaring: “De stichting ‘Sinterklaas in Leiden’ is geschrokken van de commotie die door een aantal thema-Pieten is ontstaan. Zoals ieder jaar liepen er in de optocht weer veel verschillende Pieten mee met een eigen identiteit. Naast de altijd aanwezige Rembrandt-piet, Elvis-Piet, professor-Piet en tien nieuwe roetveeg-Pieten waren er dit jaar ook Pieten die aansloten op een Leids thema. Er was in de optocht vanzelfsprekend aandacht voor de T-Rex waar heel Leiden erg trots op is.”

Stichting Sinterklaas in Leiden:”De T-Rex heeft de stichting Sinterklaas in Leiden geïnspireerd tot het toevoegen van een aantal prehistorische dino-Pieten. Achteraf blijkt dit een ongelukkige keuze te zijn geweest, die helaas anders is geïnterpreteerd dan bedacht. Daarmee spijt het de Stichting Sinterklaas in Leiden als mensen dit als kwetsend hebben ervaren. We betreuren de verwarring en zullen proberen dit voortaan te voorkomen.”

Dranghekken en politieagenten

De sfeer in de stad was een beetje gespannen, mede door de aangekondigde protestactie van Kick Out Zwarte Piet. Ter hoogte van de Hartebrugkerk op de Haarlemmerstraat hadden zij een demonstratievak gekregen, dat bewaakt en beveiligd werd met dranghekken en politieagenten. Ook een grote groep voorstanders ging naar die plek toe. Tot rellen kwam het niet, maar wel tot een hoop geschreeuw tegen elkaar. Daar bovenop kwamen de dinopieten, die op social media konden rekenen op een golf van van kritiek en verbazing. Het was al met al een spraakmakende zaterdag.

Foto: Doorbraak via Facebook

 

reacties