Featured Video Play Icon

[VIDEO] Skelet van 6000 jaar oud naar Leiden

LEIDEN/NIEUWEGEIN – Archeologen hebben in de grond van Nieuwegein voor de tweede keer in korte tijd een bijzondere vondst gedaan. De oudheidsjagers hebben een bijna intact skelet van ongeveer 6.000 jaar oud gevonden. Die botten komen binnenkort naar Leiden.

Eerder deze maand werden er ook al delen van skeletten, potten en kettingen gevonden. Maandagochtend werden de overblijfselen uit de grond gehaald voor verder onderzoek.

Derde skelet

Het is het derde skelet dat is gevonden op bedrijven terrein het Klooster in Nieuwegein. Alle eerdere opgravingen van de afgelopen week, zijn gedateerd uit het Swifterband tijdperk. Dat betekent dat de gevonden resten zo’n 6.000 jaar oud zijn.

De Swifterbanders leefde vooral van de jacht en trokken zo al jagend langs de rivieren. Bijzonder aan deze vondst is dat de skeletten in vrij goede conditie zijn, al is het vreemd dat de botten niet in de goede volgorde liggen.

Onderzoek in Leiden

Archeologen hebben het geraamte in een kist geplaatst. De kist wordt naar Leiden gebracht waar ze laagje voor laagje de klei zullen wegschrappen en het skelet onderzoeken. Daarna gaat de gemeente Nieuwegein een passende plek zoeken om de Swifterbanders tentoon te stellen.

reacties