2000 jaar terug in de tijd soldatencamping in Park Matilo

2000 jaar terug in de tijd soldatencamping in Park Matilo

LEIDEN – Altijd al eens willen weten hoe Leiden eruit zag toen de Romeinen er nog rondliepen? Wandel dan komende eens door Park Matilo, want daar verrijst momenteel een Romeinse soldatencamping. Alsof je 2000 jaar terug in de tijd gaat.

Fort Matilo

De oude Romeinen en Leiden zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. In 47 na Chr. begonnen de Romeinen de noordgrens van hun immense rijk te versterken. Overal langs de Rijn werden bouwwerken, castella, aangelegd, om aanvallen te kunnen weerstaan. Zo ook in Leiden, in de wijk Roomburg om precies te zijn. Aan het einde van de eerste eeuw wordt daar Fort Matilo gebouwd, dat, met enige aanpassingen af en toe, nog tweehonderd jaar zal dienen als verdedigingswerk.

Limesactiviteiten

De hele zomer lang vinden er langs die oude Romeinse grens, de Limes, activiteiten plaats die de geschiedenis doen herleven. In Archeologisch Park Matilo nemen ze dat heel serieus: daar wordt een echte Romeinse soldatenbarak gebouwd, precies zoals ze dat 2000 jaar geleden ook deden. Ook kun je er tijdelijk de soldatencamping Matilo vinden. En de Matties van Matilo, die een week lang Limesactiviteiten organiseren zoals workshops ezels verzorgen, broodjes bakken, kostuums maken, bouwen, knutselen en schilderen. Op zaterdag 12 augustus is de afsluitende dag waarop de soldatencamping en de soldatenbarak als decor gebruikt worden tijdens een voorstelling.

“De Romeinse barak wordt nagebouwd met onder anderen vrijwilligers en de voormalige bouwmeester van het Archeon”, zegt Claudia Thunissen van organisatie Kunst en Cultuur trots. “Het is geweldig! Om dit te doen moeten we eerst uitzoeken hoe zo’n barak eruit zag en gebouwd werd. Er zaten zo’n tachtig soldaten in een barak die er ook alles deden; koken, slapen, wassen. Dus dat ding was groot! Je krijgt echt een beeld van hoe dat dan eruit moet hebben gezien. Zeker hier, omdat onder onze voeten in dit park het echte castella van toen lag. Deze soldatenbarak kan voor de buurt uitgroeien tot meer, een theehuis bijvoorbeeld.”

Soldatenbarak bouwen

Afgelopen zaterdag werd het voorbereidend werk gedaan om de soldatenbarak ook daadwerkelijk te laten verrijzen: binnen de ‘muren’  van het castellum werden de maten van het bouwwerk uitgezet. Daarna werd er getimmerd aan het houten frame van de barak. De dag werd omlijst door lezingen, met speciale aandacht voor de gruma. Dit was een landkundig instrument, dat werd gebruikt om perfect haakse hoeken en rechte lijnen uit te zetten. Toch niet zulke rare jongens, die Romeinen.

Kun je geen genoeg krijgen van de Limes? Kijk dan op de website van Limes Zomer voor alle activiteiten.

Foto’s: J2TV / Guido Marsman

reacties