Featured Video Play Icon

Songs of Freedom: 155 jaar afschaffing slavernij vieren en herdenken

LEIDEN – 155 jaar geleden werd de slavernij officieel afgeschaft: een feit dat nog steeds op vele plekken in de wereld gevierd wordt. Ook in Leiden, met het festival Songs of Freedom, op 30 juni in de Hooglandse Kerk.

Moderne slavernij

Maar nog altijd worden er mensen uitgebuit, en daarom is het festival Songs of Freedom niet alleen een manier om te vieren, maar ook om te herdenken en om aandacht te vragen voor moderne slavernij.

“Het is belangrijk om mensen bewust te maken van dit onderdeel van de Nederlandse geschiedenis”, zegt Jacintha Groen-Stewart van de organisatie. “Er vindt nog heel veel slavernij plaats in de wereld, ook in Nederland.”

Programma

Songs of Freedom is een muziekfestival. Op 30 juni kun je de hele middag de Hoglandse Kerk inlopen en luisteren en kijken naar het programma, waar zeker niet de minste namen op staan: Denise Jannah, Ronald Snijders en jawel, Jeangu Macrooy. Afgelopen Pasen speelde hij Judas in The Passion in de Bijlmer. 3,2 Nederlanders wisten ineens wie Jeangu Macrooy is.

Projectkoor

Speciaal voor de gelegenheid is een projectkoor van honderd zangers en zangeressen al maanden aan het repeteren. Op 30 juni brengen zij negro spirituals ten gehore, indrukwekkende slavenliederen vol hoop en troost. Jacintha: “De slaven putten hulp en kracht uit de liedjes, en het gevoel dat het een keer goed zou komen… Gelukkig is dát gedeelte ook goed gekomen.”

 

reacties