Featured Video Play Icon

Spectaculaire lichtshow luidt feestjaar Oudheden in

LEIDEN – Het Rijksmuseum van Oudheden (RMO) heeft niet alleen veel oude spullen, het is zelf ook al behoorlijk oud. In 2018 viert het museum aan het Rapenburg haar 200ste verjaardag. En de festiviteiten beginnen dinsdag al.

Spektakel

De feestelijkheden rondom de verjaardag van RMO starten op 14 november met een groots lichtspektakel op de Egyptische tempel in de centrale hal. Met wervelende lichtbeelden, muziek en een gesproken verhaal komt tweehonderd jaar museumgeschiedenis tot leven. De vertelling gaat terug vanaf de stichting in 1818 door koning Willem I tot nu. De lichtshow duurt vier minuten en is voortaan dagelijks te zien om 11.30 uur, 13.30 uur en 15.30 uur.

Met de nieuwe lichtshow laat het Rijksmuseum zien dat het niet alleen tweehonderd jaar oud is, maar ook al tweehonderd jaar ‘van nu’. De tweeduizend jaar oude Egyptische tempel in de centrale hal is de drager van het lichtshow-verhaal. Daarin wordt onder meer verteld over de geschiedenis van de tempel en de komst ervan naar Leiden in de jaren 70 van de vorige eeuw. De tempel zelf lijkt in gekleurde lichtstralen uiteen te spatten. Daarna wordt hij weer steen voor steen te worden opgebouwd. In de lichtshow zijn ook topstukken uit de collectie verwerkt. Voor een internationaal publiek is er een Engelstalige versie.

200 jaar RMO

In 2018 bestaat het museum tweehonderd jaar en dat wordt groots gevierd met drie jubileumtentoonstellingen en tweehonderd activiteiten, avondopenstellingen en ontvangsten in deze entreezaal. Met deze nieuwe lichtshow wil het museum meer eenheid tussen de zaal en tempel creëren. Zo ontstaat er een multifunctioneel podium voor alle jubileumactiviteiten.

Foto: RMO / Hielco Kuipers

reacties