Spetter pieter pater, bedriegertjes op het Cultuurplein

Spetter pieter pater, bedriegertjes op het Cultuurplein

LEIDEN – Had je ze al gezien? Nee? Ze heten ook niet voor niets ‘bedriegertjes’: piepkleine gaatjes tussen de stenen op het Cultuurplein, waaruit ineens een verkoelend straaltje water omhoog spuit.

Verfrissende fonteintjes

Lekker hoor, zomers weer. Maar het kan soms zo warm worden met al dat steen in de stad… Al eerder legde de gemeente al kleine verfrissende fonteintjes aan op de Beestenmarkt, die zomers vooral door kinderen gebruikt wordt om doorheen te rennen.

“Spetter pieter pater”

Datzelfde waterplezier is nu ook te vinden op het Cultuurplein Lammermarkt. De gaatjes liggen onopvallend tussen de bestrating van het Cultuurplein en beginnen op willekeurige momenten te spuiten, vandaar de naam ‘bedriegertjes’.

“Spetter pieter pater, Cultuurplein onder water”, schrijft de gemeente enthousiast opFacebook. “Lekker verkoelend tijdens de zomerse dagen!”

Fonteinvloer

De Bedriegertjes is de naam van een fonteinvloer in het landschapspark van Kasteel Rosendael in de Gelderse gemeente Rozendaal, dat werd aangelegd rond 1732 onder architectuur van Daniel Marot. De mini-fonteintjes werden razendpopulair en werden ook elders in het land in pleinen verwerkt.

Foto: Gemeente Leiden

reacties