Spraakmakende World Press Photo’s te zien bij Volkenkunde

Spraakmakende World Press Photo’s te zien bij Volkenkunde

LEIDEN – Vanaf 5 juli kun je in Museum Volkenkunde naar de World Press Photo Exhibition 2018. Tijdens deze expositie zijn ruim 160 persfoto’s te zien van persfotografen uit de hele wereld.

Persfoto’s

World Press Photo Exhibition 2018 toont de meest spraakmakende persfoto’s van afgelopen jaar. De tentoonstelling bevat ruim 160 indrukwekkende persfoto’s van 42 fotografen uit 22 landen.

Nieuwsbepalend

Fotojournalisten zijn wereldwijd aanwezig bij gebeurtenissen die het nieuws bepalen. Bij belangrijke sportwedstrijden en opmerkelijke natuurfenomenen, maar ook bij rampen, oorlogen en ander menselijk leed. Hun foto’s brengen emoties over en zetten je aan het denken.

De jaarlijkse internationale World Press Photo-wedstrijd toont de meest indrukwekkende beelden van het afgelopen jaar uit de persfotografie. Het is werelds grootste wedstrijd voor professionele persfotografen, fotojournalisten en documentaire fotografen.

Nederlandse prijswinnaars

De tentoonstelling bevat 143 foto’s en is ingedeeld in acht categorieën: Dagelijks leven, Hard nieuws, Hedendaagse kwesties, Langetermijn-projecten, Natuur, Mensen, Reportage en Sport. In elke categorie zijn een eerste, tweede en derde prijs toegekend. De World Press Photo winnaar van deze editie is Ronaldo Schemidt met zijn foto getiteld ‘Venezuela Crisis’. Deze foto is uiteraard ook te zien op de tentoonstelling in Museum Volkenkunde.

Daarnaast zijn ook de foto’s van drie Nederlandse prijswinnaars te bewonderen: Jasper Doest, Carla Kogelman en Kadir van Lohuizen.

Campagnebeeld

Het campagnebeeld van de tentoonstelling in Museum Volkenkunde is een foto van de Amerikaanse fotograaf Anna Boyiazis. Ze maakte een serie over jonge vrouwen uit Zanzibar die leren zwemmen in de Indische Oceaan bij Zanzibar. Traditiegetrouw is het niet gebruikelijk dat de islamitische vrouwen uit Zanzibar leren zwemmen. Dat komt door de regels die de islamitische cultuur stelt en het ontbreken van gepaste zwemkleding. Dankzij een speciaal project dat in het leven geroepen is, kunnen lokale vrouwen nu zwemles krijgen in zwempakken die het hele lichaam omhullen. Op die manier kunnen ze het water in zonder dat dit botst met hun cultuur of religie.

Digital Storytelling

Hoe verhalen geregistreerd worden en hoe we ze tot ons nemen, is door digitale technologieën en internet sterk veranderd. In de tentoonstelling zijn zes van deze journalistieke filmpjes te zien op touchscreens en grote schermen.

De expositie is van 5 juli tot en met 25 augustus te bewonderen in Museum Volkenkunde.

Foto: Anna Boyiazis

reacties