Stad van de Toekomst heeft tuin op het dak

Stad van de Toekomst heeft tuin op het dak

LEIDEN – Hoe gaat Leiden er in de toekomst uitzien? Volgens de leerlingen van het Stedelijk Gymnasium locatie Athena is de stad dan vooral groen en gaan we slim met water om. Hun ontwerp won donderdagmiddag de wedstrijd Stad van de Toekomst.

Daktuinen en wateropvang

De afgelopen maanden zijn een paar honderd scholieren van het Bonaventura College, het Stedelijk Gymnasium Leiden en het Vlietland College aan de slag gegaan met het ontwerpen van een Leidse Stad van de Toekomst. Het Stedelijk Gymnasium locatie Athena won uiteindelijk de wedstrijd met hun ontwerp vol daktuinen en wateroplossingen. Daktuinen en wateropvang zijn hard nodig om de steeds grotere stortbuien op te vangen. Daarnaast biedt groen verkoeling in de zomer.

Prijzen

Wethouder Paul Dirkse nodigde de bedenkers van het winnende ontwerp uit op het stadhuis, om met hen van gedachten te wisselen over hun ideeën. Als beloning voor hun werk krijgen zij een dagje uit: binnenkort worden ze per boot naar Leiderdorp gebracht voor de workshop ‘Cacao voor jou’, waarin de deelnemers duurzame cacao mogen gaan verwerken in iets ongetwijfeld lekkers. De leerlingen van Bonaventura College en het Vlietland College staan overigens ook niet met lege handen: zijn krijgen een pakket met Tony Chocolonely-repen en biologische stroopwafels.

Uitdagingen in de toekomst

Sinds enkele jaren wordt op middelbare scholen in Nederland  de ontwerpwedstrijd Stad van de Toekomst georganiseerd door omgevingsdienst Midden-Holland in samenwerking met de Stichting Duurzame Stad. Leerlingen worden gestimuleerd na te denken over hoe hun stad eruit moet zien over vijftig of honderd jaar. Welke uitdagingen staan ons te wachten wat betreft verwarming, water, groen, leefomstandigheden, bevolkingsgroei? En hoe lossen we deze hobbels op een slimme manier op? Het accent ligt hierbij op duurzaamheid.

Foto: Gemeente Leiden via Facebook

reacties