Staking in busvervoer: reiziger is de klos

Staking in busvervoer: reiziger is de klos

REGIO – Door een staking rijden er in het hele land bijna geen streekbussen en minder regionale treinen. Ook in de Leidse regio wordt gestaakt.

Woordvoerder Arriva: “We vinden het erg vervelend dat je mogelijk hierdoor helemaal geen reismogelijkheid hebt. We bekijken de situatie continu in verband met de dienstregelingen later op de dag.”

Zuid-Holland plat

Arriva laat weten op haar website dat in de hele provincie Zuid-Holland de bussen in de remise blijven. De stakingsbereidheid is zo groot onder chauffeurs dat er met goed fatsoen geen dienstregeling te maken valt met de busbestuurders die wel aan het werk willen.

Die situatie wordt mogelijk in de middag anders, maar zeker is Arriva daar allerminst van. Het busbedrijf adviseert reizigers daarom vooral de website en social media in de gaten te houden. De staking ging donderdagochtend in om 4.00 uur en duurt in elk geval tot 23.00 uur.

Waarom een staking?

De bedrijven en de vakbonden onderhandelen over een nieuwe CAO. Het personeel van veel busmaatschappijen en regionale treindiensten staakt vanwege de ‘onmenselijke werkdruk’. Op veel trajecten is het bijna niet eens meer mogelijk om een plaspauze te houden, zo klagen werknemers.

Bedrijven als Arriva vinden dat het houden van een plaspauze niet hoeft te worden opgenomen in een CAO, maar daar denken de bonden anders over. Dit is een van de redenen waarom het overleg vast is gelopen en de bonden hebben zich teruggetrokken uit de onderhandelingen.

Foto: Wikimedia

reacties