Start omgekeerd inzamelen: “Geen afval, maar grondstof”

Start omgekeerd inzamelen: “Geen afval, maar grondstof”

LEIDERDORP – Leiderdorp begint met ‘omgekeerd inzamelen’. Aan de bewoners van de wijk ’t Heerlijk Recht de eer om als eerste van de drie containers gebruik te gaan maken.

Minicontainers

Maandagochtend ontvingen de inwoners van de wijk ’t Heerlijk Recht hun containers, zodat ze op de nieuwe manier kunnen gaan inzamelen, namelijk ‘omgekeerd inzamelen’. Dit betekent dat grondstoffen aan huis worden opgehaald. Veel van wat wij weggooien is geen afval, maar grondstof. Die grondstoffen zijn hard nodig, omdat er steeds minder grondstoffen beschikbaar zijn.

Bovendien geeft de verbranding van restafval veel milieuschade. Daarom gaat Leiderdorp over op een nieuwe manier van inzamelen, zodat het voor inwoners makkelijker wordt om de waardevolle grondstoffen, die nu nog vaak bij het afval terecht komen, te scheiden.

Afvalscheidingspercentage verhogen

De laagbouwwoningen krijgt beschikking over drie minicontainers, voor GFT, PMD en papier. Voor het restafval zijn verzamelcontainers geplaatst op loopafstand. Wethouder Olaf McDaniel was aanwezig bij het uitdelen van de eerste containers aan de Gerrit de Blankenlaan.

Wethouder Olaf McDaniel: “Omgekeerd inzamelen klinkt heel gek. Het houdt in dat we eigenlijk alleen nog maar de grondstoffen die herbruikbaar zijn gaan ophalen, en aan de bewoners te vragen om het restafval zelf naar een container te brengen. Om het makkelijk te maken hebben de deksels van de nieuwe minicontainers verschillende kleuren. In de groene bak gaat het bekende groente-, fruit- en tuinafval, in de blauwe gaan papier en karton. De oranje container is helemaal nieuw, daarin gaat plastic, metaal en drankverpakkingen. Dit nieuwe inzamelen gaat het scheidingspercentage aanzienlijk verbeteren, van een mageren 50 procent naar ongeveer 75 procent. En we hopen dat in de komende jaren dat nog een stuk hoger te krijgen.”

Per wijk ingevoerd

De wijk ’t Heerlijk Recht is de eerste wijk die hierop overgaat. Na de zomer wordt de nieuwe manier van inzamelen per wijk ingevoerd. Inwoners worden hierover per brief geïnformeerd. Meer informatie over de nieuwe manier van inzamelen is te vinden op de gemeentelijke website.

Foto’s: J2TV / Jimmy de Heus

reacties