Schipholweg en stationsgebied straks ‘groenste’ kilometer

Schipholweg en stationsgebied straks ‘groenste’ kilometer

LEIDEN – Het Leidse Stationsgebied en de Schipholweg worden samen de ‘Duurzaamste Kilometer van Nederland’. Ruim twintig partijen, actief in dit gebied, hebben deze ambitie vastgelegd in een zogenoemde Green Deal.

Groene initiatieven

Onder de deelnemers zijn onder meer ABN Amro, Hoogheemraadschap van Rijnland, Nuon en Bioscopen Leiden dat de nieuwe megabios De Geus opent aan het Stationsplein. Hoe kan een bioscoop bijdragen aan een duurzamer, groener stationsgebied? Govert de Kok van Bioscopen Leiden: “We werken graag samen met andere partijen op het gebied van duurzaamheid. Wij willen een groen dakterras maken op De Geus”.

Ook andere partijen hebben al concrete ideeën over wat zij willen doen om die kilometer Leiden écht duurzaam te maken. Daarbij wordt ook hulp van buiten het aan te pakken gebied gevraagd. Bastiaan de Roo (PLNT, Centre for Innovation and Entrepreneurship): “Wij hebben start-ups die kunnen en willen helpen met het uitdragen en realiseren van de Duurzaamste Kilometer”.

Nog even wachten

De deal sluit aan bij het beleid van het nieuwe Leidse college, die duurzame verstedelijking als een van de prioriteiten benoemd heeft. Vanaf 2021 gaat er gewerkt worden aan de uitvoer van de plannen. Vier jaar later, in 2025 dus, moet deze kilometer dan heel groen en duurzaam zijn.

stationsgebied
Het gebied langs de gele streep moet in 2025 de Duurzaamste Kilometer van Leiden worden.

Foto’s: PR & Google Maps/PPCRN

reacties