De stembureau’s zijn geopend: de verkiezingen zijn begonnen

De stembureau’s zijn geopend: de verkiezingen zijn begonnen

REGIO – Het feest der democratie is begonnen. Met zo’n 12,9 miljoen Nederlanders mag je vandaag naar de stembus om jouw keuze voor een nieuwe volksvertegenwoordiging kenbaar te maken. Misschien heb je zelfs al gestemd, want woensdagochtend kon dat op de meeste plaatsen al vanaf 7.30 uur.

Middenin de nacht stemmen

Bij veel stembureaus op treinstations stond er rond de spits al een indrukwekkende rij. Op sommige stations, zoals in Castricum, kon je al vanaf 5.15 uur terecht om je burgerplicht te volbrengen. Mensen kwamen met liefde middenin de nacht in de rij staan om als eerste van heel Nederland hun ingevulde formulier in de gleuf te gooien. In Amsterdam gingen bezoekers van een verkiezingsfeest meteen door naar de stembus, in de hoop dat ze het juiste vakje aankruisten.

In de rij met een lentezonnetje

De opkomst lijkt nu, rond 11 uur als we dit stuk schrijven, al behoorlijk hoog. Het opkomstpercentage is zelfs hoger dan vijf jaar geleden. 15% heeft zijn stem al uitgebracht tegen 13% in 2012. Uiteraard omdat mensen nu eenmaal naar hun werk moeten en ondertussen even een stembureautje meepakken, maar dat kan ook met het weer te maken hebben, zeggen verschillende media. In de rij staan met een lentezonnetje op je gezicht is nog altijd fijner dan in de stromende regen.

Afijn, de dag is nog jong, tot vanavond 21.00 uur kan nog van alles gebeuren!

Foto: J2TV / Guido Marsman

reacties