Stevenshof: 1806 hoopjes per week

Stevenshof: 1806 hoopjes per week

LEIDEN – Vraag een willekeurige voetganger, waar dan ook, naar z’n grootste ergernis en je zult vier van de vijf mensen zonder haperen ‘hondendrollen’ horen antwoorden.  In Leiden is dat niet anders.

Het gewraakte zakje

In Leiden betalen hondenbezitters geen belasting voor hun hond. Lekker goedkoop, maar je moet er wel wat voor doen: tijdens een ommetje met de trouwe viervoeter dient het het eindproduct opgeruimd te worden met het gewraakte plastic zakje. Geen discussie over mogelijk,  anders loop je het risico op een niet malse boete van 130 euro.

Slalom tussen dampende hopen

Maar voor veel hondenbezitters zijn die plastic zakjes nogal een ding. Vooral in de Stevenshof is het raker dan raak. Al jaren ligt de wijk, en vooral in de groenstroken, vol met niet opgeruimde hondendrollen. Een simpel balletje trappen resulteert vaak in een soort slalom tussen de dampende hopen door.  Gemeente Leiden surveilleert bij vlagen extra en deelt dan een paar prenten uit, maar tot een structurele gedragsverandering is het nog niet gekomen.

258 honden in Stevenshof

De Stevenshof is dan ook de wijk waar de meeste honden van Leiden wonen. 258 viervoeters welteverstaan, volgens Buurtfacts van RTL Nieuws. Zij moeten allemaal zo’n drie á vier keer per dag naar het toilet, waarvan gemiddeld één keer een hoopje. Dat zijn al gauw zo’n 1806 hoopjes per week… Een hondendrol doet er, afhankelijk van verschillende factoren zoals regen, zon en uitglijden, gemiddeld een week over om weer op te gaan in de natuur. Dat gegeven maakt het verachte zakje in een dichtbevolkte stad wel enigszins noodzakelijk.

Leidse Top 5

En hoe zit het met de andere wijken? De top vijf van grootste hondenpopulaties in Leiden ziet er als volgt uit: in de Kooi blaffen zo’n 125 honden, in de Merenwijk wonen er 134, de Tuinstadwijk kan rekenen op 142 hopen per dag, de Hoge Mors telt 166 keffers en ja, de onbetwiste nummer één is en blijft dus de Stevenshof met 258 viervoeters.

Foto: Flickr

reacties