250.000 euro gereserveerd voor stimuleringsfonds lokale journalistiek

250.000 euro gereserveerd voor stimuleringsfonds lokale journalistiek

LEIDEN – Of het fonds er ook daadwerkelijk gaat komen, moet nog blijken uit de discussie die na de zomer gepland staat. Maar gemeente Leiden heeft wel alvast 250.000 euro gereserveerd voor een stimuleringsfonds om de verschraling van lokale journalistiek tegen te gaan.

Kwaliteit verbeteren

Eind februari werd in het Nieuwe Energiegebouw de conferentie Leids Medialandschap gehouden. Mediamakers, gebruikers en politici met elkaar over hoe de kwaliteit van de lokale journalistiek verbeterd kan worden. Ook werden de voorlopige conclusies gepresenteerd van het onderzoek naar de mogelijkheid van een stimuleringsfonds voor lokale journalistiek.

Waakhondfunctie

Conclusie van het rapport was dat er niet zozeer behoefte is aan meer nieuws, maar eerder aan betere en diepgravende onderzoeksartikelen. Er moet worden ingezet op kwaliteit. Wethouder Strijk zei tijdens de conferentie al dat het college en de gemeenteraad bezorgd zijn over het voortbestaan van een gevarieerd lokaal medialandschap, en daarmee de ‘waakhondfunctie’ richting de lokale politiek.

250.000 euro gereserveerd

De hoogleraren Koetsenruijter en De Jong van de Universiteit Leiden gaven eerder het advies om een miljoen euro te reserveren over een periode van vier jaar, maar dat bedrag gaat er zeker niet komen. Het potje van 250.000 euro staat in ieder geval klaar, maar of het mediafonds er ook daadwerkelijk gaat komen en onder welke voorwaarden er gebruik van mag worden gemaakt, is nog niet duidelijk. Het onderwerp staat na de zomervakantie op de politieke agenda.

Foto: Archief J2TV

 

reacties