Leiden krijgt Stimuleringsfonds voor lokale kwaliteitsjournalistiek

Leiden krijgt Stimuleringsfonds voor lokale kwaliteitsjournalistiek

LEIDEN – Leiden krijgt haar Stimuleringsfonds voor lokale kwaliteitsjournalistiek, en de tweeënhalve ton die daarmee gepaard gaat. Alleen VVD, CDA en Leefbaar Leiden stemde donderdagavond tegen het voorstel.

Onderzoeksjournalistiek bevorderen

Het Stimuleringsfonds is bedoeld om de kwaliteit van de lokale journalistiek te verhogen en onderzoeksjournalistiek te bevorderen. Eind juli werd er een voorstel gepresenteerd en werd er alvast 250.000 euro gereserveerd, maar de uiteindelijke beslissing viel tijdens de raadsvergadering van afgelopen donderdagavond.

Voorwaarden

Het fonds gaat er dus komen. Het grootste deel van de raad was voor het plan; alleen VVD, CDA en Leefbaar Leiden waren tegen. Wel zijn er strenge voorwaarden verbonden aan het Stimuleringsfonds. Zo mag de politiek op geen enkele manier verbonden zijn aan het fonds; er wordt een stichting opgericht om het fonds te beheren.

Daarnaast kan niet elke ZZp’ende journalist met een goed idee een aanvraag doen; er moet al een samenwerking met een lokaal medium zijn. Ook moeten de onderzoeksartikelen bereikbaar zijn voor iedereen en mogen deze niet bijvoorbeeld op internet achter een betaalmuur staan.

“Goede aanpassingen op een slecht voorstel”, zegt CDA-voorman Joost Bleijie over de voorwaarden. 

Mediaonderzoek

Het Stimuleringsfonds vloeit voort uit de conferentie Leids Medialandschap die eind februari in het Nieuwe Energiegebouw werd gehouden. Daar werden de conclusies gepresenteerd van het onderzoek naar de mogelijkheid van een stimuleringsfonds voor lokale journalistiek.

Conclusie van het rapport was dat er niet zozeer behoefte is aan meer nieuws, maar eerder aan betere en diepgravende onderzoeksartikelen. Het gaat niet zozeer om de kwantiteit, maar er moet worden ingezet op kwaliteit.

Foto: Archief Leiden.TV

reacties