Stimuleringsfonds moet Leidse media kritischer maken

Stimuleringsfonds moet Leidse media kritischer maken

LEIDEN – Er moet een fonds komen om de kwaliteit van de journalistiek in de Leidse regio te verhogen. Dat is de uitkomst van een onderzoek door de Universiteit Leiden in opdracht van de gemeente.

Kwaliteit laat te wensen over

Wethouder Robert Strijk (D66) heeft kennis genomen van de uitkomst en wil nu van de Leidse gemeenteraadsleden weten hoe het college nu verder invulling moet geven aan het stimuleringsfonds. Wethouder Strijk zegt in de brief aan de raadsleden: “De onderzoekers hebben de kwantiteit en kwaliteit van de Leidse media bekeken in vergelijking met de gemeenten Delft, Groningen en Nijmegen; steden die vergelijkbaar zijn als Leiden vanwege bijvoorbeeld de aanwezigheid van een universiteit.”

“Volgens de onderzoekers scoren de Leidse media relatief hoog op kwantiteit en relatief laag op kwaliteit. Er is enerzijds gekeken naar de hoeveelheid politiek nieuws, waarbij Leiden relatief hoog scoort. En anderzijds naar de verhouding eenvoudige nieuwsberichten en verdieping. Het onderzoek laat zien dat de Leidse media op dit punt relatief laag scoren.”

Waakhondfunctie

De onderzoekers stellen nu voor een stimuleringsfonds voor de lokale journalistiek op te richten. Dit fonds moet de Leidse media versterken, en dan vooral de kritische journalistiek, de onderzoeksjournalistiek met diepgang, zeg maar de waakhondfunctie. Een aanvraag moet uiteraard aan een aantal voorwaarden voldoen, zoals een band met de stad Leiden, voldoende impact en een relatie met bestaande media. En het helpt mee wanneer de aanvraag jong talent stimuleert, innovatief is en er samenwerking met andere lokale media gezocht wordt.

Jeffrey van Haaster van D66 en Mart Keuning van de ChristenUnie waren twee van de aanjagers van het stimuleringsfonds. “Goed dat het rapport er nu is”, zegt Mart Keuning. “Eerder hadden we al in algemene zin kaders gesteld, voorwaarden waaraan een aanvraag zou moeten voldoen en die vinden we terug in het rapport. We wisten van tevoren al dat het geld zou gaan kosten, maar ik zie er het belang zeker van in.”

Noodlijdende media

Chris de Waard, de man achter Sleutelstad.nl, is helemaal blij met het rapport. “Ik ben blij met elke vorm van steun! Zo’n stimuleringsfonds biedt kansen, zoals het schrijven van uitvoerige berichten die nu blijven liggen. Eerst moet het geld geregeld gaan worden, en dat kan tot het einde van dit jaar duren. Dus waarschijnlijk mag het volgende college de uiteindelijke beslissing gaan nemen. Maar ik ben ook blij dat er in het rapport staat dat het fonds niet bedoeld is om noodlijdende media te redden.”

Verdere uitwerking

Het rapport is verstuurd aan de Leidse raad, de volgende stap in de verdere uitwerking. Het college wil weten of de raadsleden het opzetten van een stimuleringsfonds een goede richting vinden, en of ze het ermee eens zijn dat het stadsbestuur zich op afstand van het fonds houdt en hoe het fonds financieel gedragen kan worden.

Foto: J2TV

reacties