Subsidie voor vernieuwende onderwijsideeën

Subsidie voor vernieuwende onderwijsideeën

LEIDEN – Als je denkt dat het beter kan, zegt het dan! Iedereen die te maken heeft met onderwijs werd begin dit jaar door gemeente Leiden uitgenodigd om met verbeterplannen voor het Leidse onderwijs te komen. En die uitdaging werd aangenomen.

Verrassende samenwerkingen

In totaal kwamen er 45 plannen binnen. Na beoordeling is besloten 23 plannen krijgen financieel te gaan ondersteunen. De aanvragers van de andere plannen kunnen begeleiding krijgen om hun plan alsnog op een andere manier uit te voeren. Eén van de voorwaarden was dat het plan werd ingediend door minimaal twee mensen. Hierdoor ontstonden innovatieve en verrassende samenwerkingen. En laat dàt nou het hele idee achter de onderwijsvernieuwingssubsidie zijn.

Uiteenlopende ideeën

De plannen van de onderwijsprofessionals liepen mooi uiteen: een museum wil buitenschoolse activiteiten aanbieden, specifiek afgestemd op de lesinhoud van het VMBO. En een andere organisatie gaat contactmomenten organiseren tussen pedagogisch medewerkers uit de kinderopvang en leerkrachten van het basisonderwijs om een doorgaande leerlijn te creëren. En weer een ander idee is het trainen van middelbare scholieren in het geven van aansprekende presentaties, TED-talks voor jongeren dus.

Potjes, budgetten en fondsen

Er zit 300.000 euro in het potje, terwijl er voor 1 miljoen euro aan plannen ligt. De gemeente en Fonds 1818 zijn op zoek gegaan naar co-financiering, en dat is deels gelukt: er komt nog drie ton uit andere budgetten en fondsen bij. Met de plannen die dit jaar geen budget ontvangen, gaat de gemeente aan de slag om hen op andere manieren te steunen.

Wethouder van onderwijs Paul Dirkse: “Dit jaar hebben we aan het onderwijs zelf gevraagd innovatieplannen in te sturen. De ideeën werden uitgewerkt door bestuurders, én door docenten en pedagogisch medewerkers. Dat blijkt te werken. Ik ben onder de indruk van de vele ideeën van onderwijsprofessionals. Het Leidse onderwijs bruist! Of je nu student bent of docent, blijf elkaar opzoeken en werk samen aan het verbeteren van ons onderwijs.”

Uit het hele onderwijsveld

Vorig jaar werden er tien plannen ingediend. Dat er nu 45 plannen lagen, komt omdat de onderwijsvernieuwingssubsidie nu voor de eerste keer breder is uitgezet. Niet alleen een bestuur, maar het hele onderwijsveld kon ideeën aandragen.

Foto: Pixabay

reacties