Leidse Syriëganger Reda opgepakt in Turkije

Leidse Syriëganger Reda opgepakt in Turkije

LEIDEN – De Leidse IS-strijder Reda Nidalha is gevlucht uit een heropvoedingskamp en opgepakt in Turkije. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigt een bericht van de NOS hierover. Medewerkers van de Nederlandse ambassade hebben contact met hem gehad.

Voor de Nederlandse rechter

Reda en een andere Nederlandse ex-strijder zaten maanden vast in het kamp voor ze wisten te ontsnappen. Zijn vader vertelt aan de NOS dat hij hoopt dat zijn zoon terug kan naar Nederland. Hier wacht zijn zoon vrijwel zeker een proces omdat aansluiting bij een terroristische groepering strafbaar is in ons land. Voor zijn vader is een verantwoording voor een Nederlandse rechter te verkiezen boven een leven bij IS. Reda zou een eventuele (gevangenis)straf ook accepteren.

Heel veel spijt

Afgelopen oktober werd bekend dat Reda was opgesloten in een heropvoedingskamp van de rebellen. Zijn bewaarders wilden hem alleen laten gaan als Nederland om zijn uitlevering zou vragen. Dat gebeurde niet. Reda gaf toen al aan heel veel spijt te hebben van zijn aansluiting bij IS. Hij betreurt de acties die hij voor Islamitische Staat heeft uitgevoerd.

Voor de tijd die hij in het rebellenkamp doorbracht heeft Reda tweemaal geprobeerd om te ontsnappen aan de lange armen van Islamitische Staat. De tweede poging was succesvol. In het grensgebied tussen Syrië en Turkije werd de 22-jarige Leidenaar opgepakt door strijders van de rebellenbeweging en geplaatst in het heropvoedingskamp Jaysh al-Tahrir. Nu zit hij dus in een Turkse cel.

Interview met BBC

Reda gaf een interview aan de Britse publieke omroep BBC waarin hij zegt zich vergist te hebben in IS.

Foto: screenshot BBC News

reacties