Theo van Doesburgs ‘Vierkant in Vierkant’ krijgt permanente plek in de stad

Theo van Doesburgs ‘Vierkant in Vierkant’ krijgt permanente plek in de stad

LEIDEN – Binnenkort zal ‘Vierkant in Vierkant’ het Morssingelplein sieren. Het kunstwerk werd door Theo van Doesburg oorspronkelijk ontworpen als fontein, maar de cementen vierkanten blijven in deze versie droog.

Nooit uitgevoerd

Theo van Doesburg ontwierp de fontein in 1917 voor de stad Leeuwarden, maar het werd nooit uitgevoerd. ‘Vierkant in Vierkant’ is geen onbekend beeld voor de Leidenaren: enkele jaren geleden stond er tijdelijk een maquette op het Stationsplein.

Geen fontein

Een groep Leidenaren ijvert al jaren voor de plaatsing van de fontein ergens in de stad. Hun inzet wordt nu beloond, want deze week zijn de werkzaamheden begonnen. De fundering is al gelegd. Het werk wordt 8 meter hoog en 4,5 meter breed. De enige aanpassing die is gemaakt, is het feit dat deze versie van ‘Vierkant in Vierkant’ en beeld wordt, geen fontein.

Metamorfose stationsgebied

Het werk komt voor het voormalige belastingkantoor te staan. De eerste keer wordt het werk voor twee jaar geplaatst, tot het stationsgebied een complete metamorfose ondergaat. Als die werkzaamheden zijn afgerond, wordt het werk voor de eeuwigheid neergezet.

Impressie ‘Vierkant in Vierkant’

Foto: Arjen Pels Rijcken via Facebook

reacties