Thomas Erdbrink nieuwe presentator VPRO Zomergasten

Thomas Erdbrink nieuwe presentator VPRO Zomergasten

LEIDEN – Journalist en Iran-correspondent Thomas Erdbrink wordt de presentator van Zomergasten. Dat heeft de VPRO bekend gemaakt. De Leidenaar maakte in 2015 de veel geprezen en bekroonde serie Onze man in Teheran voor de omroep. VPRO Zomergasten is van 31 juli tot en met 4 september iedere zondagavond te zien op NPO 2.

De 40-jarige Erdbrink studeerde journalistiek in Utrecht voor hij ging werken voor onder meer het Leidsch Dagblad. Sinds 2002 is hij correspondent in Iran en werkt voor de New York Times, De Volkskrant en het NOS Journaal. Hij is een van de weinige westerse journalisten in Iran.

In 2015 zond de VPRO de vierdelige documentaireserie Onze man in Teheran uit. Hierin toont Erdbrink zijn werk en zijn leven in Iran. De serie is bekroond met de Zilveren Nipkowschijf 2015. Bij de uitreiking van De Tegel, een prijs voor journalistieke producties, in maart van dit jaar kreeg de serie de publieksprijs en de Tegel in de categorie Achtergrond. In januari 2016 won de documentaire tevens de eerste NPO Gemist Award.

Erdbrink was zelf volkomen verrast door het aanbod om het iconische programma op zich te nemen: “Ik had niet verwacht als presentator voor VPRO Zomergasten te worden gevraagd, maar ik heb er verschrikkelijk veel zin in. Waar ter wereld bestaat het nog om een avond lang écht te praten met de interessantste mensen van het land, live op televisie? Ik ga mijn best doen om de juiste vragen te stellen.”

Karen de Bok, hoofdredacteur VPRO Televisie, zegt het volgende over Thomas: “Wij verheugen ons op de frisse benadering van de zomergasten in Nederland door Onze man in Teheran. Erdbrink is een journalist pur sang die met zijn open blik en kennis zeker voor boeiende avonden zal zorgen.”

VPRO Zomergasten is een drie uur durend live interviewprogramma waarin een gast zijn favoriete beeldfragmenten kiest en daarover wordt geïnterviewd.

Foto: Thomas Erdbrink via Facebook

reacties