Hoe overleef ik de storm (en wie bel ik als het mis gaat)?

Hoe overleef ik de storm (en wie bel ik als het mis gaat)?

REGIO – Het waait al flink. Op het hoogtepunt van de komende storm kunnen we windstoten van zo’n 120 kilometer per uur verwachten. Wat te doen als je dak van je huis waait?

Acuut gevaar

De meldkamer van de hulpdiensten draait altijd overuren tijdens stormen van dit kaliber. Ook veel mensen met materiële schade bellen het alarmnummer. Afgebroken takken op de weg, verdwenen kinderfietsen van de oprit, een boom die op een geparkeerde auto valt. Dat is ontzettend eng, maar de hulpdiensten vragen of je alleen 112 wilt bellen in levensbedreigende situaties.

Situaties die levensbedreigend zijn, krijgen voorrang op andere hulpverzoeken. Medewerkers van de meldkamer die telefoontjes aannemen maken een snelle inschatting van het risico en kunnen daardoor niet iedereen volledig en uitgebreid te woord staan. Daarnaast kan het door de drukte langer duren voordat je de meldkamer kunt bereiken. In geval van bijvoorbeeld de boom op de geparkeerde auto, zit er niets anders op dan af te wachten en de gemeente te bellen. Rondvliegende dakpannen zijn dan wel weer acuut: ze zouden iemand kunnen raken. 

Tips ter voorbereiding

Natuurlijk kun je je een beetje voorbereiden op de storm van vanmiddag. Zo is het slim om je kliko binnen zetten, evenals losse dingen zoals fietsen en tuinmeubilair. Sluit alle deuren en ramen in je huis goed af. Zeg je afspraken af, hoe leuk of spannend je plannen ook waren, en zorg dat je op tijd thuis bent.

Wat als…?

Maar stel, de storm raast als een wilde furie over je huis en neemt het dakraam mee. Dan sta je ineens naar de hemel te staren en je hebt het vooral erg koud. Probeer dan de schade te beperken met alles wat voorhanden is: karton, plastic afdekzeil, dat soort dingen. Met het risico dat ook deze zaken wegwaaien, maar toch, het is nodig om ook nog wateroverlast te voorkomen. Sterker nog, het is verplicht. Als je er niets aan doet betaalt de verzekering namelijk wel je dak, maar niet je natte tapijt. Als er niemand gewond is geraakt en er dreigt geen direct gevaar, zit er niets anders op dan de storm uit te zitten en daarna om hulp te vragen.

Blijf lekker binnen, je hebt nu een goed excuus. Maak er een klein feestje van met alle lekkernijen die je nog in huis kunt vinden, duik onder een dekentje en kijk films als ‘The Perfect Storm’ en ‘Twister’. Want weet je, het kan altijd erger.

Foto: Archief J2TV

reacties