Toeristen gaven zes miljoen euro uit in Leiden tijdens De Stijl-jaar

Toeristen gaven zes miljoen euro uit in Leiden tijdens De Stijl-jaar

LEIDEN – De Stijl heeft de stad Leiden zes miljoen euro in het laatje gebracht. Duizenden toeristen kwamen speciaal naar Leiden vanwege de De Stijl-programmering.

Eén groot Openluchtmuseum

Afgelopen jaar werd 100 De Stijl gevierd. Je weet wel, die moderne kunstbeweging die zijn wortels heeft in Leiden dankzij Theo van Doesburg. Leiden was deze zomer één groot openluchtmuseum geïnspireerd op De Stijl, met als hoogtepunt de Openluchttentoonstelling van Museum De Lakenhal bij de Pieterskerk.

Onderzoeksresultaten

Het Nederlands Bureau voor Toerisme, het NBTC, zocht uit wat die inspanningen nu hebben opgeleverd. Uit de resultaten blijkt dat het Mondriaan tot Dutch Design, zoals het themajaar internationaal heette, in totaal 600.000 bezoekers heeft getrokken. Goed voor zo’n 110 miljoen euro aan bestedingen.

Bezoekers van over de grens

De Leidse programmering deed het lekker: ruim 125.000 bezoekers afgelopen jaar, waarvan de helft speciaal voor het Openlucht Museum De Lakenhal en Beelden in Leiden kwam. 10% van het totaal aantal bezoekers kwam van over de grens.

Gezamenlijk gaven al die toeristen zes miljoen euro uit in Leiden.  2,5 miljoen euro kwam uit de portemonnee van de verblijfstoerist en 2 miljoen van de dagtoerist. De internationale bezoeker van dit themajaar genereerde voor Leiden zo’n 1,5 miljoen euro.

Inkomsten/uitgaven

Een positief resultaat dus ten opzichte van de uitgaven van de stad en samenwerkingspartners, die ongeveer 250.000 euro spendeerden aan marketingcommunicatie, citydressing en programmering. De kosten voor de tentoonstellingen kwamen uit een ander potje.

Een vruchtbare samenwerking

Museum De Lakenhal en Leiden Marketing sloegen de handen ineen en sloten zich aan bij het internationale themajaar.

Martijn Bulthuis van Leiden Marketing: “Wij zijn enorm trots op dit resultaat. Daarnaast geeft dit veel vertrouwen om vol energie aan de slag te gaan voor het Rembrandt & De Gouden Eeuw jaar in 2019 en het Mayflower400 jaar in 2020.”

Ook Minke Schat van Museum De Lakenhal is opgetogen: “Investeren loont. Met deze samenwerking hebben we de link van De Stijl, Theo van Doesburg en Leiden meer bekendheid kunnen geven, blijvend voor toekomst.”

Deze zomer per ongeluk niet naar Openluchtmuseum De Lakenhal geweest? Kijk hieronder voor een kleine impressie:

Foto: Archief J2TV

reacties